Soal Jawab ANIS

Sila Nyatakan Soalan Pada Ruangan Dibawah
Soalan Terbaru
User
ANAK LELAKI SAYA AUTISM (ASD) BERUMUR 5 TAHUN SEORANG 'PICKY EATER'. BOLEH TIDAK MAKAN SEHARIAN HANYA MINUM SUSU SAHAJA. APA YANG SAYA PERLU BUAT UNTUK MENAMBAHKAN SELERA MAKAN ANAK SAYA? PERLUKAH MAKAN SUPPLEMENT UNTUK MEMBANTU TAMBAH SELERA?

Pada umur 5 tahun susu sahaja tidak mencukupi untuk keperluan tumbesaran anak Puan. Saya mencadangkan untuk berjumpa dengan Pakar Pemakanan bagi membuat penilaian pemakanan secara keseluran bagi membantu dengan lebih terperinci. Ini termasuk nasihat keperluan supplement yang bersesuaian pada tempoh terdekat ini.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

11-SEP-23
User
ANAK SAYA HANYA NAK MAKAN 1 JENIS MAKANAN SAHAJA IAITU NUGGET CHEESE JENAMA CP DAN TAK MAHU MAKAN NUGGET DENGAN RASA DAN JENAMA YANG LAIN. ADAKAH CARA LAIN UNTUK SAYA MENGUBAH TABIAT ANAK SAYA INI?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Saya mencadangkan agar anak Puan menjalankan ujian sensori bersama Pegawai Terapi Carakerja (OT). Jika terdapat kecenderungan kepada sesuatu sensori, terapi yang bersesuaian boleh diberikan. Dalam masa yang sama, pengubahsuain makanan secara berperingkat turut boleh dilakukan seiring dengan terapi sensori yang dijalani.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

08-JUN-23
User
BAGAIMANAKAH CARA UNTUK MENGATUR JADUAL RUTIN MAKAN ANAK?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Kanak-kanak memerlukan tenaga dan protein yang cukup untuk membesar. Dengan jadual pemakanan yang teratur dapat memastikan jumlah saranan dapat dicapai. Saranan menggalakkan kanak-kanak untuk makan dlm 5-6 kali sehari yang turut disertakan makanan snek dari pilihan makanan yang sihat.

Konsep 'goal setting' yang disertakan 'reward' dapat menggalakkan kanak-kanak untuk kekal dalam rutin makan yang ditetapkan. Puan/Tuan boleh mencuba untuk membuat jadual makan dan tampal diruang yang boleh dilihat oleh anak dengan mudah. Dengan ini anak akan bermotivasi untuk mengikut jadual yang ditetapkan kerana mereka juga boleh lihat 'reward' yang mereka peroleh hasil mengikuti jadual makan tersebut dengan baik.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

08-JUN-23
User
ANAK SAYA HANYA SUKA MAKAN NASI DAN SUP SAHAJA. BAGAIMANA CARA UNTUK MELATIH ANAK UNTUK MAKAN MAKANAN PROTEIN YANG ADA DALAM MAKANANNYA?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Terdapat beberapa kemungkinan. Antaranya adalah saiz protein yang dihidangkan adalah besar. Oleh itu, dengan mengecilkan saiz hidangan, contoh: dari seketul peha kepada beberapa potongan kecil dada ayam untuk dimasukkan bersama sup yang gemar dimakan.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

08-JUN-23
User
ANAK SAYA AKAN MAKAN MAKANAN YANG KEBANYAKKANNYA BERWARNA PUTIH SAHAJA. NASI, CHICKEN SOUP YANG CLEAR, MIHUN GORENG PUTIH, PISANG, APPLE, PEAR, ROTI, TELUR PUTIH. MAKANAN YANG BERWARNA GELAP DAN LETAK KICAP DIA TAKKAN MAKAN. BAGAIMANA CARA UNTUK MENGATASI ISU INI?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Terdapat pelbagai faktor yang mungkin mempengaruhi. Antara nya adalah rasa trauma kepada sesuatu makanan. Ahli keluarga terdekat boleh memberi sokongan/contoh yang mana ia adalah selamat dan sedap untuk dimakan.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

08-JUN-23
User
ANAK SAYA TIDAK BOLEH MENELAN MAKANAN DAN HANYA KEMAM MAKANAN DI DALAM MULUT. APAKAH CARA UNTUK MENGAJAR ANAK SAYA MENGUNYAH MAKANAN?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Perkara ini perlu mendapat perhatian Pegawai Pertuturan untuk membuat saringan/penilaian kebolehan menelan.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

08-JUN-23
User
ANAK SAYA PICKY EATER. DIA MAKAN NASI, AYAM, IKAN DAN SAYURAN DIA PILIH YANG BERWARNA PUTIH SEPERTI CENDAWAN DAN BUNGA KOBIS. BARU-BARU NI KAMI CHECK DIA ADA ANEMIA. HB 10.1 DAN IRON LEVEL HANYA 2.7. SELAIN DARIPADA SERUM IRON DAN MULTIVITAMIN, APA YANG SAYA PERLU LAKUKAN?

Terima kasih Puan atas soalan yang diberikan. Kandungan Hb boleh dipengaruhi dari pengambilan makanan. Saya menyarankan agar berjumpa dengan doktor bagi pemantaun aras Hb anak puan. Dalam masa yang sama, pengambilan makanan yang boleh meningkatkan aras Hb adalah seperti daging merah, organ dalaman seperti hati, sayur berdaun hijau, brokoli dan telur. Puan boleh menerangkan kepentingan pemakanan tersebut agar anak faham akan perubahan pilihan makanann yang akan berlaku. Modifikasi boleh dilakukan secara berperingkat.

Antara cadangan saya adalah membuat bebola ayam yang turut dimasukkan bersama contoh makanan yang dicadangkan tadi bagi membuat perkenalan rasa kepada anak puan. Ia kemudiannya bole ditingkatkan jumlahnya dari masa ke masa. Pelbagai modifikasi makanan lain turut boleh dilakukan menggunakan konsep yang sama.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

08-JUN-23
User
ANAK SAYA TIDAK MAHU MAKAN SAYUR ATAU BUAH. BAGAIMANAKAH CARA UNTUK MENGGALAKKAN ANAK SAYA UNTUK MAKAN SAYUR ATAU BUAH?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Pengambilan sayur dan buah adalah sangat penting bagi setiap lapisan umur. Antara langkah awal yang boleh dilakukan adalah membudayakan makan sayur dan buah dari rumah. Selain itu, modifikasi masakan juga boleh dilakukan antaranya menyesuaikan masakan dengan makanan yang digemari anak. Sebagai contoh jika anak gemarkan ayam goreng tepung, boleh cuba kaedah yang sama seperti cendawan celup tepung pada peringkat awalnya.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

08-JUN-23
User
ANAK SAYA SUSAH UNTUK MAKAN SOLID FOOD SEPERTI NASI DAN MAKANAN LAIN. CUMA MAKAN NESTUM DAN BUBUR SAHAJA. ADAKAH ADA CARA LAIN SUPAYA DAPAT MENARIK MINAT ANAK UNTUK MAKAN?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Pertama sekali adalah Puan perlu melakukan semakan sensitiviti makanan ke atas anak Puan. Adakah penolakan makanan solid itu kerana masalah sensitiviti atau tidak. Semakan ini boleh dilakukan bersama Pegawai Terapi Carakerja (OT). Jika ya, beberapa teknik desensitiviti blh dijalankan terlebih dahulu sebelum memulakan introduksi kepada makanan pepejal/solid food. Selain itu, semakan keupayaan menelan juga boleh dilakukan bersama-sama Pegawai Pertuturan (SLT). Adakalanya kesukaran menelan makanan pepejal menyebabkan kanak-kanak lebih gemar makanan lembut.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

06-MAR-23
User
ANAK SAYA SUSAH UNTUK MINUM AIR MASAK DAN SUKA MINUM AIR MANIS. BAGAIMANA CARA UNTUK MELATIH ANAK MINUM AIR MASAK?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Terdapat pelbagai cara untuk melatih anak menjadikan air suam/masak sebagai minuman utama. Antaranya adalah mengurangkan keinginan kepada rasa manis yang tinggi. Antara caranya adalah dengan mengurangkan pati secara berperingkat. Selain itu, dengan tidak menyediakan pilihan minuman manis di rumah juga merupakan langkah yang baik bagi menggalakkan pengambilan air suam/masak di rumah.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

06-MAR-23
User
APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN JIKA ANAK TIDAK MAHU MAKAN MAKANAN LAIN SELAIN DARIPADA MINUM SUSU?

Terima kasih atas soalan yang diberikan. Umum tahu susu merupakan sumber utama kalsium. Jika kanak-kanak tidak gemar untuk minum susu, alternatif kepada makanan bersumberkan susu boleh diberikan. Seperti Yogurt, Cheese serta sumber tenusu yang lain. Produk kacang soya juga boleh dijadikan alternatif seperti minuman soya dan tauhu. Walaubagaimanapun jumlah kalsium di dalamnya tidak lah setinggi susu, dengan itu ia perlu diambil dalam jumlah yang lebih banyak. Gula dalam minuman soya juga perlu diperhatikan. Pilihan kurang gula adalah lebih digalakkan.

Admin ANIS dalam kategori DIETETIK & PEMAKANAN

06-MAR-23