Soal Jawab ANIS

Sila Nyatakan Soalan Pada Ruangan Dibawah
Soalan Terbaru
User
ASSALAMUALAIKUM.HAI,ANAK SEKARANG BERUMUR 7 BULAN LAHIR PADA APRIL 2023,DOKTOR MENGESAHKAN GDD SEJAK USIA 4 BULAN.PERLUKAN RAWATAN FISIOTERAPI DAN CARA KERJA,DIMANA SAYA BOLEH DAPATKAN KEMUDAHAN ITU?SEBAB TEMUJANJI RAWATAN CARA KERJA DAN FISIOTERAPI PERLU TUNGGU 1 KE 2 BULAN.

Waalaikumsalam Puan. Kami sarankan Puan untuk rujuk pada klinik kesihatan atau hospital yang dirujuk oleh anak sejak awal kelahirannya. Hal ini kerana umur anak Puan masih lagi di bawah 1 tahun dan tahap perkembangannya perlu dipantau oleh pakar daripada bidang kesihatan yang bertauliah.

NARITA BINTI SAMSUDIN dalam kategori TERAPI CARA KERJA

07-NOV-23
User
APAKAH CARA UNTUK MENGGALAKKAN ANAK SAYA UNTUK BERGAUL DENGAN ORANG LAIN?

Ibu/Bapa perlu gunakan pelbagai kaedah bagi membantu anak. Antara tindakan yang boleh dilakukan adalah membuat aktiviti play antara anak dengan jiran/sepupu yang sebaya dalam kumpulan yang kecil dahulu dengan tema permainan yang diminati contohnya kereta. Ibu/Bapa boleh membantu pergaulan dengan memastikan anak berkongsi permainan, memberi ganjaran bagi tingkah laku yang positif dan wujudkan persekitaran yang selamat untuk anak bermain. Aktiviti ini boleh dilaksankan beberapa kali sebelum mewujudkan aktiviti dengan kumpulan yang lebih besar. Jika anak sukar adaptasi dengan orang lain, ibu/bapa boleh mulakan dahulu dengan bermain bersama anak.

Admin ANIS dalam kategori TERAPI CARA KERJA

11-SEP-23
User
KENAPA ANAK SAYA TIDAK SUKA BERCAMPUR DENGAN ORANG LAIN?

Bagi kanak-kanak berkeperluan khas mereka akan menghadapi masalah sosial iaitu untuk berkomunikasi dengan orang lain bergantung kepada keterukan masalah yang dihadapi.Ini disebabkan masalah penerimaan maklumat yan disampaikan oleh sekekliling tidak dapat diproses dengan betul kerana masalah pemprosesan didalam otak mereka. Kadangkala maklumat yang disampaikan ditafsir dengan cara yang salah oleh mereka. Oleh itu tidak mustahil kanak-kanak berkeperluan khas akan meminggirkan diri mereka dari bergaul dengan orang lain.

Admin ANIS dalam kategori TERAPI CARA KERJA

11-SEP-23
User
ADAKAH PERKHIDMATAN TERAPI CARA KERJA (OT) UNTUK ANAK AUTISM INI BERTERUSAN SEHINGGA USIANYA MENINGKAT DEWASA?

Bergantung kepada keadaan anak autism tersebut sekiranya mereka memerlukan bantuan maksima maka perkhidmatan terapi carakerja (OT) akan menjadi berterusan dan akan dikategorikan sebagai adolescene dimana latihan kamahiran domestik kompleks akan dinilai seperti pengurusan kewangan, menyediakan makanan untuk diri sendiri, melaksanakan laundry, mengemas dan sebagainya mengikut keperluan anak autism tersebut.

Admin ANIS dalam kategori TERAPI CARA KERJA

11-SEP-23
User
JIKA PERMOHONAN DITERIMA, BILAKAH KELAS TERAPI CARA KERJA AKAN DIJALANKAN? ADAKAH SETIAP MINGGU? ADAKAH DI HUJUNG MINGGU?

BAGI PROGRAM INTERVENSI - SESI AKAN BERJALAN 1 KALI SEMINGGU MANAKALA BAGI PROGRAM PRASEKOLAH - SESI AKAN BERJALAN 4 KALI SEMINGGU.

nur suriana dalam kategori TERAPI CARA KERJA

09-FEB-23
User
BOLEH KE DATANG KE SINI UNTUK BUAT ASSES ANALYSIS UNTUK PERKEMBANGAN ANAK? ANAK ADA MASALAH TANTRUM DAN SPEECH DELAY SAYA RASA.

PUAN BOLEH RUJUK LINK INI - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/SARINGAN UNTUK PROGRAM SARINGAN AWAL ANIS. NAMUN SUKACITA DIMAKLUMKAN ANAK PUAN MESTILAH TIDAK PERNAH DIRUJUK OLEH MANA-MANA PAKAR SEBELUM INI

Ikma dalam kategori TERAPI CARA KERJA

20-JAN-23