Soal Jawab ANIS

Sila Nyatakan Soalan Pada Ruangan Dibawah
Soalan Terbaru
User
ASSALAMUALAIKUM..BOLEH SAYA TAHU BILAKAH PERMOHONAN BANTUAN ANIS 2024 AKAN DIBUKA?

Setakat ini, permohonan bagi Program Bantuan Khas ANIS untuk tahun 2024 masih belum dibuka dan sebarang maklumat mengenai permohonan tersebut akan dikemaskini di dalam media sosial kami (Facebook - Anak Istimewa Selangor dan Instagram - anis.selangor).

NURUL AMIRAH ZUBAIT dalam kategori MAKLUMAT AM

05-JAN-24
User
ASSALAMUALAIKUM. ANAK SAYA BERUMUR 14 TAHUN DAN ANAK AUTISME. SEKARANG NI DIA MENGHADIRI PRIVATE SPECIAL SCHOOL NAMUN BAYARAN YURAN AGAK TINGGI. DIA AKAN GENAP 15 TAHUN PADA OGOS 2024 DAN PERLU KELUAR DARI SPECIAL SCHOOL YG DIHADIRI SEKARANG. SAYA TAK PASTI TEMPAT YG SESUAI UNTUKNYA KERANA DIA TIDAK MUNGKIN DAPAT MENYESUAIKAN DIRI DI SEKOLAH MENENGAH BEKEPERLUAN KHAS ATAS FAKTOR2 KETIDAKUPAYAAN DIA. JADI ADA TAK CADANGAN TEMPAT YG SESUAI UNTUK KAMI TERUSKAN PROSES PEMBELAJARAN?

Waalaikumsalam. Berikut merupakan beberapa cadangan daripada pihak kami. 1) Puan boleh rujuk ke Pertubuhan Pemulihan Dalam Komuniti (PPDK) yang terdekat dengan tempat tinggal kerana PPDK juga menawarkan perkhidmatan yang bersesuaian dengan anak OKU. 2) Adalah sebaiknya Puan rujuk kepada Jabatan Pendidikan Negeri Selangor (JPNS) atau Pejabat Pendidikan Daerah terdekat dengan Puan untuk saranan yang terbaik daripada mereka mengenai pendidikan kepada anak istimewa.

zarina dalam kategori MAKLUMAT AM

03-JAN-24
User
SALAM PUAN SAYA NAK TAHU BERAPA LAMA PROSES DIAMBIL UTK LAYAK DENGAN PERMOHONAN SARINGAN ANIS?SAYA TELAH MENDAFTAR UNTUK ANAK DAN STATUS MASIH DALAM PERMOHONAN DITERIMA.

Wassalam Puan. Puan boleh hubungi kami di talian 03-5545 3170 atau DM kami di media sosial (Facebook - Anak Istimewa Selangor / Instagram - anis.selangor) untuk proses pengumpulan data bagi tujuan semakan data oleh pihak kami.

ADIRA dalam kategori MAKLUMAT AM

19-SEP-23
User
ASSALAMUALAIKUM, MAAF SAYA NAK BERTANYA. DI MANA YA SAYA BOLEH DAPATKAN DATA UNTUK JUMLAH PEKERJA KEBAJIKAN MASYARAKAT DI DAERAH KEDAH?

Waalaikumsalam. Kami tidak bertanggungjawab dalam mendapatkan data berkenaan. Mungkin Puan boleh hubungi Pejabat Kebajikan Masyarakat Negeri Kedah untuk tindakan selanjutnya.

NOR ASNIZA BINTI KHAIRUSSALE dalam kategori MAKLUMAT AM

02-JAN-24
User
ASSALAMUALAIKUM.ANAK SAYA BERUMUR 7 TAHUN PADA TAHUN HADAPAN DAN AKAN BERSEKOLAH DARJAH SATU DI PPKI PADA SEBELAH PAGI.SAYA BERCADANG MAHU MENGHANTAR ANAK SAYA KE EIP PADA SEBELAH PETANG.MEMANDANGKAN KOS PENDAFTARAN EIP YANG AGAK MAHAL, BOLEH ATAU TIDAK SAYA MEMOHON BANTUAN DIBAWAH ANIS JIKA SAYA GOLONGAN M40 DENGAN PENDAPATAN SEISI RUMAH 6.3K SEBULAN DAN MEMPUNYAI TANGGUNGAN SERAMAI 6 ORANG.JIKA BOLEH, BILAKAH PERMOHONAN BANTUAN AKAN DIBUKA.

Waalaikumsalam. Puan boleh memohon di bawah Program Bantuan Khas ANIS kerana permohonan dibuka untuk anak yang berumur 18 tahun ke bawah dan juga terbuka untuk semua pemohon tanpa mengikut tangga gaji. Setakat ini, permohonan belum dibuka untuk tahun 2024 dan sebarang maklumat mengenai permohonan tersebut akan dikemaskini di dalam media sosial kami (Facebook - Anak Istimewa Selangor dan Instagram - anis.selangor).

NORLAILA BINTI MOHAMAD YUSSOF dalam kategori MAKLUMAT AM

13-DEC-23
User
ASSALAMUALAIKUM. ANAK PEREMPUAN SAYA MENGALAMI PENYAKIT OCCULAR MYSTHENIA GRAVIS SEJAK BERUMUR 2 TAHUN. SEKARANG BELIAU BERUMUR 21 TAHUN. ADAKAH PESAKIT OMG INI DIKETEGORI OKU?

Waalaikumsalam. Kami tidak bertanggungjawab dalam mengklasifikasikan kategori Orang Kurang Upaya (OKU) kepada seseorang individu. Encik boleh rujuk kepada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk tindakan selanjutnya.

Mohd Afendi Bin Abu Kassim dalam kategori MAKLUMAT AM

20-NOV-23
User
ASALAMUALAIKUM, ANAK SY DOWN SYNDROME BUKAN KELAHIRAN SELANGOR. TAPI SUAMI IC & KAMI MENETAP DI SELAGOR. LAYAK TAK?

Waalaikumsalam. Boleh Puan. Syarat utama kelayakan bagi semua program ANIS adalah salah seorang pemohon (ibu atau bapa) merupakan pengundi Selangor

Mika dalam kategori MAKLUMAT AM

06-OCT-23
User
ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN, ANAK LELAKI SAYA BERUMUR 23 THN SEORANG AUTISM MEMPUNYAI SIJIL SPM. ADAKAH ANIS MENYEDIAKAN PELUANG UTK ANAK SAYA MENYAMBUNG PELAJARAN/KEMAHIRAN YANG SESUAI DENGAN KELULUSANNYA.

Waalaikumsalam. Puan boleh rujuk halaman ini - www.anisselangor.com/ilscanis untuk maklumat lanjut mengenai Program Independent Living Support Centre kami

Salasiah Bt Shafii dalam kategori MAKLUMAT AM

03-OCT-23
User
ASSALAMMUALAIKUM PUAN ,ANAK SY BERUMUR 3 THN 5BLN(LELAKI) APAKAH YG BOLEH SY MEMOHON BANTUAN DARI ANIS?

Berdasarkan umur anak Puan, Puan layak untuk memohon:
- Program Saringan Awal (sekiranya anak belum didiagnos OKU)
- Program Bantuan Khas ANIS (sekiranya anak telah didiagnos OKU)

norliza dalam kategori MAKLUMAT AM

26-SEP-23
User
ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN,ADA KAH SAYA BOLEH NDAPAT BANTUAN DARI PIHAK TUAN/PUAN SEBAB SAYA NI SEORANG OKU DAN MEMPUNYAI KAT OKU.

Waalaikumsalam. Program Bantuan Khas ANIS kami terbuka kepada anak OKU berumur 18 tahun dan ke bawah sahaja.

Wan Shaharom Bin Sulaiman dalam kategori MAKLUMAT AM

15-MAY-23
User
ANIS, ANAK SAYA BERUMUR SETAHUN 5 BULAN. BENTUK KEPALANYA TIDAK SEPERTI KANAK-KANAK LAIN DAN DI PANGGIL PENYAKITNYA ADALAH CORONAL CRANIOSYNOSTOSIS. ANAK SAYA MASIH DI PANTAU OLEH HOSPITAL SHAH ALAM DAN HOSPITAL SUNGAI BULOH. DIA JUGA DI HANTAR KE TASKA YANG JUGA AHLI ANIS. BOLEH KE SAYA MENDAFTAR DENGAN ANIS DAN MENDAPATKAN BANTUAN DARI ANIS?

Maaf. Syarat utama kemasukan di Pusat ANIS adalah anak telah didiagnos sebagai OKU pembelajaran (Autisme, ADHD, Global Developmental Delay dan Down Syndrome). Mengenai Bantuan ANIS, Puan boleh rujuk link berikut untuk maklumat lanjut - www.anisselangor.com/bantuananis

Zahrah dalam kategori MAKLUMAT AM

11-MAY-23
User
ADAKAH ANIS MEMBERI BANTUAN KEPADA GOLONGAN KANAK KANAK ISTIMEWA YANG INGIN MENERUSKAN PEMBELAJARAN DI PERINGKAT KOLEJ / INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI?

Maaf. Kami tidak memberikan bantuan kepada anak istimewa yang ingin meneruskan pembelajaran di peringkat tinggi. Walau bagaimanapun, kami menyediakan kursus kemahiran bagi golongan belia istimewa. Untuk maklumat lanjut boleh layari https://www.anisselangor.com/ilscanis.

RUBIANA CHOONG dalam kategori MAKLUMAT AM

19-JUN-23
User
ASSALAMUALAIKUM.BOLEHKAH,PERMOHONON BANTUAN ANIS ONE OFF,DILAKUKAN MELALUI ONLINE?

Program Bantuan Khas ANIS boleh dilakukan secara online di www.anisselangor/bantuananis. Rujuk link berikut untuk maklumat lanjut

saliza dalam kategori MAKLUMAT AM

13-JUL-23
User
SAYA MEMPUNYAI ANAK LAMBAT PERTUTURAN, BOLEH SAYA TAHU CARA UNTUK DAPATKAN TEMPAT @ NAMA ANAK OT/EIP DI ANIS..PENDAFTARAN BARU SUDAH DI BUKA KE?

Pendaftaran bagi kemasukan Pusat ANIS dibuka sepanjang tahun. Puan boleh mendaftar di www.anisselangor.com/pusatanis. Walau bagaimanapun, Pusat ANIS tidak memberikan perkhidmatan terapi pertuturan. Kami hanya mempunyai kepakaran dalam bidang terapi cara kerja dan guru pendidikan khas sahaja.

azie dalam kategori MAKLUMAT AM

03-MAR-23
User
BAGAIMANA HENDAK BETUL KN NOMBOR IC ANK KALAU TERSALAH ISI DIPERMOHONAN ANIS?

Bagi Program Bantuan Khas ANIS, Puan boleh pinda secara manual dan bagi program yang lain boleh klik pada Semakan Permohonan di page berkenaan

Syuhadah dalam kategori MAKLUMAT AM

18-MAY-23
User
ASSALAMUALAIKUM TUAN/ PUAN. SAYA BERCADANG UNTUK DAFTAR KAN ANAK SAYA EIP TAHUN 2024. PERLUKAH SAYA MEMOHON SEKARANG ATAU TUNGGU? JIKA PERLU TUNGGU, BILAKAH TARIKH PENDAFTARAN AKAN DIBUKA LAGI PADA TAHUN 2023? DAN BERAPA LAMAKAH PROSES KELULUSAN? TERIMA KASIH

Permohonan bagi Program Bantuan Khas ANIS telah ditutup bagi tahun 2023. Puan boleh cuba mohon pada tahun hadapan namun pastikan anak telah mendaftar ke pusat terapi terlebih dahulu sebelum memohon. Hal ini kerana beberapa dokumen sokongan berkenaan maklumat pusat terapi diperlukan semasa permohonan.

Proses kelulusan bergantung kepada jumlah permohonan semasa pada tahun tersebut.

NURUL NADIA BINTI SHAMDIN dalam kategori MAKLUMAT AM

22-MAY-23
User
SALAM SEJAHTERA TUAN/PUAN SEKIRANYA ANAK MASALAH PEMBELAJARAN,ADAKAH LAYAK UNTUK MEMOHON BANTUAN ONE OFF ANIS,TERIMA KASIH.

Salam sejahtera. Layak sekiranya anak berumur 18 tahun ke bawah dan pemohon (ibu atau bapa) merupakan pengundi Selangor.

Chong Kim Yong dalam kategori MAKLUMAT AM

19-MAY-23
User
ANAK SAYA KAD OKU MASIH BELUM SIAP, BOLEHKAH SAYA DAFTAR SAYA UNTUK ANIS POGRAM?

Boleh Puan. Kami menerima surat pengesahan diagnosis yang telah disahkan oleh doktor pakar.

SAZZLIANA BINTI SIDEK dalam kategori MAKLUMAT AM

17-MAY-23
User
ASSALAMUALAIKUM. SAYA BARU ISI BORANG UNTUK BANTUAN ANIS UNTUK HANTAR ANAK KE PUSAT TERAPI. TAPI SAYA BELUM PASTI PUSAT MANA YANG NAK DIHANTAR. BOLEH KE SAYA TERUSKAN PERMOHONAN DULU?

Waalaikumsalam. Puan perlu memastikan anak telah mendaftar ke pusat terapi sebelum memohon Bantuan Khas ANIS. Hal ini kerana beberapa dokumen sokongan memerlukan maklumat daripada pusat terapi anak.

Nurul dalam kategori MAKLUMAT AM

17-MAY-23
User
SAYA INGIN MEMOHON BANTUAN ANIS ONE OFF, TAPI QUOTA TELAH PENUH. 1. BERAPA KAH QUOTA YANG DISEDIAKAN SETIAP TAHUN? 2. ADAKAH SETIAP OKU YANG PERNAH MOHON DAN TELAH TERIMA BANTUAN BOLEH MOHON SETIAP TAHUN?

1) Tiada ketetapan kerana kuota yang disediakan setiap tahun adalah bergantung kepada jumlah permohonan semasa.

2) Bagi permohonan Bantuan Khas ANIS 2023, keutamaan diberikan kepada permohonan kali pertama dan bagi pemohon yang tidak pernah menerima manfaat kewangan daripada ANIS sebelum ini.

Khairul Nizam Bin Mohamed Yasin dalam kategori MAKLUMAT AM

16-MAY-23
User
SALAM SEJAHTERA SAYAPENJAGA NAK TANYA SAYA MEMPUNYAI 2 ADIK BERADIK SAH BERDAFTAR OKU (MENTAL) APA MERAKA LAYAK MENERIMA BANTUAN DARI ANIS?

Salam sejahtera. Layak menerima Bantuan Khas ANIS sekiranya adik beradik tersebut berumur 18 tahun dan ke bawah.

RUSSELL JAMES dalam kategori MAKLUMAT AM

15-MAY-23
User
SALAM, SAYA INGIN BERTANYAKAN BANTUAN PENDIDIKAN UNTUK ANAK SAYA, DIA ADA MILD AUTISM PEMEGANG KAD OKU MASALAH PEMBELAJARAN, UMUR 6 TAHUN, BUAT MASA NI ANAK SAYA BELAJAR DI TADIKA KEMAS APA SAYA LIHAT ANAK SAYA MASIH BELUM BOLEH BELAJAR MACAM BUDAK NORMAL, SAYA INGIN HANTAR KE PUSAT SWASTA TETAPI KOS AGAK TINGGI, MACAM MANA NAK MOHON UNTUK BANTUAN NI? KENA REGISTER DULU DI PUSAT THERAPHY SWASTA DULU KE ATAU KENA MOHON BANTUAN ANIS BARU SAYA MOHON PUSAT TERAPI SWASTA YG TERPILIH?

Wassalam. Maklumat lanjut boleh layari : www.anisselangor.com/bantuananis. Puan boleh cuba mohon bagi Program Bantuan Khas ANIS pada tahun hadapan kerana permohonan bagi tahun ini telah ditutup.

Kena register dulu di pusat terapi kerana permohonan memerlukan beberapa dokumen sokongan yang diperlukan daripada pusat terapi anak.

Norhafizah Binti Abdul Rahim dalam kategori MAKLUMAT AM

12-MAY-23
User
PERMOHONAN INI PERLU ISI IC IBU BAPA ATAU ANAK?

Permohonan memerlukan kedua-dua kad pengenalan (ibu dan bapa) dan juga anak

LIEYA dalam kategori MAKLUMAT AM

11-MAY-23
User
MACAM MANA NAK ISI BORANG BANTUAN KHAS ANAK ISTIMEWA

Maklumat lanjut mengenai Program Bantuan Khas ANIS boleh layari : www.anisselangor.com/bantuananis

nuha dalam kategori MAKLUMAT AM

08-MAY-23
User
ADAKAH ANAK SAYA PERLU MELALUI UJIAN SARINGAN DAHULU JIKA HENDAK MENYERTAI PROGRAM DI PUSAT ANIS?

Tidak semestinya. Sekiranya anak telah didiagnos dengan kurang upaya pembelajaran di hospital sebelum ini, boleh terus mohon program yang ditawarkan di Pusat ANIS.

Program Saringan Awal ANIS adalah untuk kanak-kanak yang belum pernah dirujuk oleh doktor pakar dan belum mendapat penilaian daripada hospital sebelum ini.

nur amalina rosme dalam kategori MAKLUMAT AM

08-MAY-23
User
ANIS ADA PROGRAM BELAJAR KRAFT (MENJAHIT, BUAT RANTAI, SUBANG, DLL) UNTUK ANAK ISTIMEWA (GDD) UMUR 9 TAHUN?

Maaf Puan. Setakat ini, ANIS tidak mempunyai program sedemikian.

Chin MS dalam kategori MAKLUMAT AM

29-APR-23
User
ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN YG DIRAHMATI ALLAH S.W.T… SEKIRANYA ANAK SPEECH DELAY, ADAKAH LAYAK UNTUK MEMOHON BANTUAN ONE OFF ANIS BAGI MENAMPUNG KOS TERAPI PERTUTURAN DI SWASTA? TERIMA KASIH ATAS MAKLUMBALAS

Waalaikumsalam. Layak untuk memohon Program Bantuan Khas ANIS sekiranya anak berumur 18 tahun ke bawah dan sedang menjalani intervensi di Pusat Terapi yang berdaftar.

Nurul Ain dalam kategori MAKLUMAT AM

17-APR-23
User
ANAK SAYA BERUMUR 7 TAHUN DI SAHKAN GLOBAL DEVELOPEMENT DELAY DAN PEMEGANG KAD OKU, SEKARANG BERSEKOLAH DI PPKI SEKSYEN 19, DI ANIS ADE KE PROGRAM TERAPI UNTUK GDD.

Umur anak Puan tidak melepasi syarat kelayakan kerana Pusat ANIS menerima kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun sahaja

NORHANADIAH BINTI HAMID dalam kategori MAKLUMAT AM

05-APR-23
User
ASSALAMUALAIKUM , SAYA INGIN MENDAPATKAN TEMPAT UNTUK ASSESSMENT OT UNTUK ANAK SAYA YANG BERUMUR 5 TAHUN DAN INGIN MEMOHON BANTUAN KEWANGAN SEKIRANYA ANAK SAYA PERLUKAN SESI TERAPI YANG DIPERLUKAN. BUAT MASA INI ANAK SAYA SEDANG MENGIKUTI TEMUJANJI DENGAN KLINIK KERAJAAN DAN DOKTOR MENASIHATKAN SUPAYA SAYA MELENGKAPKAN OT ASSESSMENT SERTA MENDAPATKAN MAKLUMAT SAMA ADA PIHAK ANIS DAPAT MENAWARKAN SESI ASSESSMENT SERTA BANTUAN LAIN (KEWANGAN) SEKIRANYA TERPAKSA MENJALANI TERAPI DI LUAR (SWASTA). SAYA BUKAN KELAHIRAN SELANGOR TAPI TELAH MENETAP DI TAMAN MELAWATI LEBIH 10 TAHUN SEJAK TAHUN 1989. MOHON PIHAK ANIS MEMBERI MAKLUM APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN. BUAT MASA INI ANAK SAYA DISAHKAN MILD AUTISM SETELAH MEMBUAT MCHAT DI KLINIK. ANAK SAYA DIHANTAR BERSEKOLAH TADIKA BIASA BUAT MASA INI. SEKIAN, TERIMA KASIH.

Waalaikumsalam. Pertama sekali, syarat utama untuk memohon program ANIS adalah salah satu pemohon (ibu / bapa) merupakan pengundi Selangor.

Untuk pendaftaran Pusat ANIS Puan boleh rujuk link ini - https://www.anisselangor.com/pusatanis. Namun sukacita dimaklumkan permohonan Puan akan masuk ke dalam senarai menunggu terlebih dahulu berikutan permohonan yang ramai bagi pendaftaran Pusat ANIS.

Untuk program Bantuan Khas ANIS (BKA) pula, Puan boleh rujuk di link ini - https://www.anisselangor.com/bantuananis. Namun sukacita dimaklumkan juga pendaftaran bagi BKA masih belum dibuka untuk tahun 2023 ini. Puan boleh dapatkan maklumat terkini mengenai ANIS di laman sosial kami di Facebook: Anak Istimewa Selangor - ANIS, Instagram: anis.selangor dan laman web kami di www.anisselangor.com

KASLINA BT KASIM dalam kategori MAKLUMAT AM

31-MAR-23
User
ANAK SAYA MENGHIDAPI PENYAKIT JARANG JUMPA - SPINAL MUSCULAR ATROPHY DAN LULUS UNTUK PERMOHONAN OKU. PROGRAM APA YANG BOLEH ANAK SAYA IKUTI DI BAWAH KENDALIAN ANIS?

Untuk program intervensi, prasekolah dan ILSC kami, ANIS hanya menerima individu dengan kurang upaya pembelajaran yang berumur 4 hingga 6 tahun dan 18 hingga 25 tahun. Puan boleh mohon Bantuan Khas ANIS namun permohonan bagi tahun ini belum dibuka. Puan boleh rujuk link ini - https://www.anisselangor.com/bantuananis untuk maklumat lanjut

SITI ZULAIKHA BINTI ZAINAL dalam kategori MAKLUMAT AM

13-MAR-23
User
BAGAIMANA SAYA MAHU MEMBAWA ANAK SAYA UNTUK MELAKUKAN SARINGAN AWAL?

Puan boleh rujuk link ini - https://www.anisselangor.com/saringan untuk maklumat lanjut

Nur Akhma Sharuddin dalam kategori MAKLUMAT AM

27-MAR-23
User
SALAM. PERMOHONAN UNTUK ANIS 2023 BILA DIBUKA YE

Wassalam. Permohonan untuk semua program ANIS boleh dirujuk di www.anisselangor.com

MAT YUSOF dalam kategori MAKLUMAT AM

18-MAR-23
User
APAKAH BANTUAN YANG DISEDIAKAN OLEH PUSAT ANIS?

PUAN BOLEH LAYARI LAMAN WEB KAMI DI WWW.ANISSELANGOR.COM UNTUK MAKLUMAT LANJUT MENGENAI PROGRAM DI BAWAH JABATAN ANIS.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH ANIS MENYEDIAKAN ELAUN TAMBAHAN SELAIN DARI JKM?

TIADA PUAN. KAMI HANYA MEMPUNYAI PROGRAM BANTUAN KHAS ANIS (BKA) DI MANA BANTUAN TERSEBUT AKAN DISALURKAN KEPADA PUSAT INTERVENSI YANG TELAH DIDAFTAR OLEH PEMOHON.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH BANTUAN DI PUSAT ANIS INI TERHAD? KENAPA?

KERANA BANTUAN YANG DISALURKAN ADALAH MENGIKUT PERUNTUKAN YANG DIBERIKAN OLEH KERAJAAN NEGERI SELANGOR.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH ANIS MENYEDIAKAN ELAUN TAMBAHAN SELAIN DARI JKM?

TIADA PUAN. KAMI HANYA MEMPUNYAI PROGRAM BANTUAN KHAS ANIS (BKA) DI MANA BANTUAN TERSEBUT AKAN DISALURKAN KEPADA PUSAT INTERVENSI YANG TELAH DIDAFTAR OLEH PEMOHON.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SAYA ADA SEDARA ANAK DIA CELEBRAP PALSY BOLEH MOHON JUGA DI ANIS?

MAAF PUAN. SUKACITA DIMAKLUMKAN PUSAT ANIS HANYA MENERIMA KANAK-KANAK YANG MEMPUNYAI MASALAH PEMBELAJARAN SAHAJA.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
APAKAH HALA TUJU BAGI ANAK ISTIMEWA NANTI?

DI MALAYSIA, TERDAPAT PELBAGAI CABANG UNTUK ANAK ISTIMEWA MENERUSKAN KEHIDUPAN. BERMULA DENGAN ALAM PERSEKOLAHAN SEHINGGA KE ALAM DEWASA (BELAJAR/BEKERJA). ANDA BOLEH DAPATKAN MAKLUMAT LEBIH LANJUT DENGAN TEMU JANJI BERSAMA KAMI.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ANAK SAYA MASIH MEMAKAI LAMPIN PAKAI BUANG, KAMI MERUPAKAN KELUARGA YANG KURANG MAMPU DAN INI AGAK MEMBEBANKAN KAMI DARI SEGI KEWANGAN DAN TENAGA UNTUK PENJAGAAN PENGURUSAN DIRI ANAK ISTIMEWA KAMI. BAGAIMANAKAH MASALAH INI BOLEH DISELESAIKAN?

MASALAH INI BOLEH DISELESAIKAN DENGAN MENJALANKAN INTERVENSI LATIHAN KE TANDAS. LATIHAN KE TANDAS MEMERLUKAN KOMITMEN DAN KONSISTENSI YANG TINGGI DALAM MENJALANKAN INTERVENSI KEPADA ANAK. LATIHAN BOLEH DIMULAKAN DENGAN SOCIAL STORY KEMUDIAN SEDIAKAN BAHAN BANTU MENGAJAR VISUAL UNTUK IKUTI ARAHAN. LATIHAN PERLUKAN MASA, OLEH ITU BERIKAN TEMPOH MASA SEKURANG-KURANGNYA 3 BULAN UNTUK INTERVENSI INI.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SAYA DAPATI ANAK SAYA SELALU MENYENTUH BAHAGIAN KEMALUANNYA, ADAKAH ANAK SAYA TELAH DIDERA SECARA SEKSUAL ATAU HANYALAH SEBAGAI PERMAINAN ANAK SAHAJA?

MERUJUK KEPADA KENYATAAN INI, ANAK ANDA MUNGKIN MENGALAMI MASALAH SENSORI. INI JUGA MENUNJUKKAN ANAK ANDA SUDAH ADA KESEDARAN TENTANG ALAT SEKSUALNYA. KAEDAH SOCIAL STORY BOLEH DIAPLIKASIKAN KEPADA ANAK MENGIKUT TAHAP PERKEMBANGAN ANAK ANDA. SELAIN DARI ITU, ANAK YANG KECIL SELALUNYA MENYENTUH KEMALUAN ATAS DASAR INGIN TAHU.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
APAKAH PERBEZAAN BAHAN BANTU MENGAJAR VISUAL DAN PECS (PICTURE EXCHANGE COMMUNICATION SYSTEM?

BAHAN BANTU MENGAJAR VISUAL (GAMBAR/BAHAN MAUJUD) ADALAH UNTUK MEMBANTU ANAK MENDENGAR DAN MENERIMA ARAHAN SERTA UNTUK MENJELASKAN PERKARA YANG ABSTRAK. MANAKALA PECS DIGUNAKAN UNTUK KOMUNIKASI SELALUNYA PADA ANAK ISTIMEWA YANG NON-VERBAL. SILA RUJUK KEPADA PAKAR UNTUK MAKLUMAT SELANJUTNYA.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
KAMI ADALAH IBU BAPA YANG BEKERJA. KAMI TIDAK MEMPUNYAI MASA UNTUK MENJALANKAN AKTIVITI TERAPI ANAK DIRUMAH. ADAKAH DENGAN AKTIVITI TERAPI DI PUSAT TERAPI SUDAH MEMADAI?

TERAPI YANG TERBAIK IALAH BERSAMA IBU BAPA DAN KELUARGA. SEKIRANYA IBU BAPA TERLALU SIBUK, AHLI KELUARGA LAIN BOLEH MEMAINKAN PERANAN UNTUK MENJALANKAN AKTIVITI TERAPI DIRUMAH. SEKIRANYA TIADA AHLI KELUARGA YANG LAIN DAPATKAN PERKHIDMATAN UNTUK MENJALANKAN AKTIVITI TERAPI DIRUMAH. NAMUN BEGITU, AKTIVITI TERAPI YANG PALING BAIK ADALAH PENGLIBATAN BERSAMA IBU BAPA. LUANGKAN SEDIKIT MASA UNTUK BERSAMA ANAK DALAM SEHARI.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
BOLEHKAH SAYA DAPATKAN MAKLUMAT MENGENAI JENIS-JENIS PUSAT TERAPI ATAU TEMPAT YANG BERSESUAIAN UNTUK KANAK-KANAK ISTIMEWA?

KANAK-KANAK ISTIMEWA BOLEH MENDAPATKAN TERAPI DAN/ATAU PENDIDIKAN DI BAWAH PERBADANAN AWAM ATAU SWASTA BERGANTUNG KEPADA KATEGORI OKU KANAK-KANAK. KHIDMAT DIBAWAH PERBADANAN AWAM ADALAH SEPERTI PUSAT PEMULIHAN DALAM KOMUNITI (PPDK), PUSAT GENIUS KURNIA, PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI (PPKI) DAN SEKOLAH PENDIDIKAN KHAS. ANDA BOLEH DAPATKAN MAKLUMAT INI DI LAMAN SESAWANG JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT DAN KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA. MANAKALA KHIDMAT DIBAWAH PERBADANAN SWASTA BOLEH DIDAPATI DI LAMAN SESAWANG.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ANAK SAYA MEMPUNYAI MASALAH KOMUNIKASI, OLEH ITU AGAK SUKAR UNTUK DIA MELUAHKAN EMOSI YANG DIRASAI. BAGAIMANAKAH BOLEH SAYA URUSKAN EMOSI ANAK SAYA DENGAN BERKESAN?

PENGURUSAN EMOSI AGAK MENCABAR DISEBABKAN IANYA ADALAH PERKARA YANG ABSTRAK. ANDA BOLEH MENCARI BUKU ATAU MEMBUAT ‘SOCIAL STORY’ BERKENAAN PENGURUSAN EMOSI. MULAKAN LANGKAH DENGAN MEMPERKENALKAN GAMBAR EMOSI KEPADA ANAK KEMUDIAN MENCERITAKAN CARA-CARA MELUAHKAN EMOSI DENGAN BETUL

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SEMENJAK SEKOLAH/PUSAT TERAPI DITUTUP, TINGKAH LAKU ANAK SAYA SEMAKIN SUKAR DIKAWAL. TINGKAH LAKU SEPERTI TANTRUM AMATLAH KERAP. APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN?

MENGIKUT KENYATAAN ANDA, ANAK ANDA KEMUNGKINAN MENGALAMI REGRESSION IAITU KEADAAN DIMANA ANAK BERTINDAK DILUAR SEPERTI KEBIASAANYA. INI KERANA JADUAL ANAK SUDAH TIDAK SELARI SEPERTI YANG BIASA. ANDA BOLEH MEWUJUDKAN RUTIN HARIAN SEPERTI DI SEKOLAH/PUSAT TERAPI SUPAYA ANAK TIDAK MERASA TERKEJUT UNTUK MENYESUAIKAN DIRI DENGAN RUTIN DIRUMAH. KEKALKAN MOMENTUM ANAK DIRUMAH SEBAGAI PERSEDIAN PEMBUKAAN SEKOLAH/PUSAT TERAPI SEMULA.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SAYA MEMPUNYAI MASALAH UNTUK MENANGANI ISU PENGGUNAAN TELEFON PINTAR DIRUMAH YANG BERLEBIHAN OLEH ANAK ISTIMEWA SAYA. APAKAH TEKNIK YANG BERSESUAIAN UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH INI?

PENGGUNAAN TEKNOLOGI SEPERTI TELEFON PINTAR AMATLAH PENTING DI WAKTU PANDEMIK INI. MASALAH INI AGAK LAZIM DIKALANGAN IBU BAPA YANG MEMPUNYAI ANAK ISTIMEWA YANG SEDANG MENGIKUTI KELAS ATAU TERAPI ATAS TALIAN. ANDA BOLEH MEMULAKAN DENGAN MENGISI JADUAL HARIAN RUTIN TANPA PENGGUNAAN TELEFON PINTAR SERTA MENGEHADKAN MASA PENGGUNAAN TELEFON PINTAR HANYA UNTUK KELAS ATAU TERAPI ATAS TALIAN SAHAJA. JADUAL BOLEH DIPENUHI DENGAN AKTIVITI HARIAN SEPERTI MENGEMAS TEMPAT TIDUR, MEMBANTU MENGEMAS RUMAH DAN SEBAGAINYA. GANJARAN AMAT PENTING DALAM MEMASTIKAN KONSISTENSI RUTIN HARIAN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
BAGAIMANA SAYA INGIN MENAMBAHBAIK TUMPUAN ANAK SEMASA MELAKUKAN AKTIVITI TERAPI DIRUMAH?

ANDA BOLEH MENDAPATKAN TUMPUAN ANAK DENGAN MENARIK MINAT ANAK TERLEBIH DAHULU. SEBOLEHNYA LAKUKAN AKTIVITI TERAPI MENGGUNAKAN BAHAN BANTU MENGAJAR YANG DIMINATI SEPERTI PERMAINAN ATAU ALATAN YANG BERWARNA. SUKA DIINGATKAN BAHAWA PERSEKITARAN RUMAH DAN TEMPAT TERAPI ADALAH BERBEZA. ANDA BOLEH MENCIPTA SUASANA YANG BERSESUAIAN SERTA BERIKAN TEMPOH MASA MENGIKUT PERKEMBANGAN ANAK SEMASA MELAKUKAN AKTIVIT. SEBAGAI CONTOH ANAK BERUMUR 3 TAHUN KEBAWAH MEMPUNYAI TEMPOH DAYA TUMPUAN 3-7 MINIT SAHAJA. NAMUN BEGITU, SILA RUJUK PAKAR TERAPI ANDA UNTUK MAKLUMAT YANG LEBIH TEPAT.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH ANAK SAYA BOLEH KE SEKOLAH BIASA SEPERTI ANAK NORMAL YANG LAIN?

BERGANTUNG KEPADA KESEDIAAN ANAK UNTUK KE ALAM PERSEKOLAHAN. ANTARA PERSEDIAAN YANG AKAN DINILAI IALAH EYE-CONTACT, KEMAHIRAN KE TANDAS, MENDENGAR DAN MENERIMA ARAHAN SERTA KEMAHIRAN MELAKUKAN TUGASAN DI MEJA.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ANAK SAYA BERUMUR 6 TAHUN TETAPI MASIH BELUM BOLEH MEMBACA, PERLUKAH SAYA BERASA RISAU?

ANDA PERLU MENGENAL PASTI TAHAP KEUPAYAAN MEMBACA ANAK ANDA. SETELAH ITU, DAPATKAN NASIHAT PAKAR ATAU GURU UNTUK MERANGSANG KEMAHIRAN MEMBACA ANAK.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ANAK SAYA HANYA BERCAKAP DIALOG RANCANGAN TELEVISYEN KEGEMARANNYA SAHAJA DENGAN ORANG SEKELILING, BAGAIMANA CARA UNTUK MELIBATKANNYA MENGGUNAKAN KOMUNIKASI YANG BETUL?

ANDA PERLU KURANGKAN WAKTU SKRIN ANAK DAN GUNAKAN KELEBIHAN RANCANGAN TELEVISYEN ANAK UNTUK MERANGSANG KOMUNIKASI DUA HALA DAN BERMAKNA. NAMUN BEGITU, NASIHAT DARIPADA PAKAR AMATLAH DIGALAKKAN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ANAK SAYA SEDANG MENGIKUTI TASKA/TADIKA, PERLUKAH SAYA MENDAFTAR ANAK SAYA UNTUK SESI TERAPI DILUAR? ADAKAH MENCUKUPI DENGAN HANYA MENGIKUTI PEMBELAJARAN DAN AKTIVITI DI TASKA/TADIKA?

ANDA PERLU MENGENAL PASTI TAHAP PERKEMBANGAN ANAK. SEKIRANYA TERDAPAT PERKEMBANGAN YANG SEJAJAR DENGAN CARTA PERKEMBANGAN, TERUSKAN DENGAN PEMBELAJARAN DAN AKTIVITI DI TASKA/TADIKA. MANAKALA JIKA SEBALIKNYA, ANDA BOLEH MENDAPATKAN SESI TERAPI BERGANTUNG KEPADA NASIHAT PAKAR.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
17-NOV-21
User
SAYA ADA SEDARA ANAK DIA CEREBRAL PALSY BOLEH MOHON JUGA DI ANIS?

SYARAT KELAYAKAN UTK MENDAFTAR KE PUSAT ANIS ADALAH KANAK-KANAK YANG MEMPUNYAI MASALAH PEMBELAJARAN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH AUTISM DIKAITKAN DENGAN GANGGUAN LAIN?

TIDAK JIKA SUDAH DISAHKAN OLEH PIHAK DOCTOR

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
JADUAL ANAK SAYA SANGAT PENUH DENGAN TERAPI NAMUN PERKEMBANGAN NYA TIDAK MEMBERANGSANGKAN, ADAKAH KAEDAH TERAPI INI BERSESUAIAN DENGAN ANAK SAYA?

TERAPI YANG PALING EFEKTIF IALAH BERSAMA IBU BAPA DAN KELUARGA. LUANGKAN MASA BERSAMA ANAK DENGAN MEMBUAT AKTIVITI TERAPI BERSAMA SERTA SENTIASA MEMBUAT FOLLOW-UP BERSAMA AHLI TERAPIS.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SAYA MENERIMA TEGURAN OLEH ORANG SEKELILING SAYA BAHAWA ANAK SAYA MENGALAMI LEWAT PERTUTURAN WALHAL DIA MEMAHAMI ARAHAN SAYA DAN BERMAIN SEPERTI KANAK-KANAK LAIN, PERLUKAH SAYA BERASA RISAU DAN BERJUMPA PAKAR?

ANDA BOLEH MERUJUK KEPADA CARTA PERKEMBANGAN KANAK-KANAK, SEKIRANYA ANDA MENDAPATI TAHAP PERKEMBANGAN ANAK JAUH LEBIH DARIPADA TEMPOH 6 BULAN DARI UMURNYA YANG SEKARANG, ANDA BOLEH MERUJUK ANAK DI KLINIK KESIHATAN UNTUK MENDAPATKAN SURAT RUJUKAN PAKAR DI HOSPITAL.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SAYA MENDAPATI ANAK SAYA SEMAKIN KURANG BERCAKAP, KEPADA SIAPA PATUT SAYA RUJUK?

ANDA BOLEH MERUJUK KEPADA CARTA PERKEMBANGAN KANAK-KANAK, SEKIRANYA ANDA MENDAPATI TAHAP PERKEMBANGAN ANAK JAUH LEBIH DARIPADA TEMPOH 6 BULAN DARI UMURNYA YANG SEKARANG, ANDA BOLEH MERUJUK ANAK DI KLINIK KESIHATAN UNTUK MENDAPATKAN SURAT RUJUKAN PAKAR DI HOSPITAL.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ANAK SAYA MENGALAMI KESUKARAN UNTUK TIDUR DI WAKTU MALAM, BAGAIMANAKAH CARA UNTUK SAYA MENGATURKAN JADUAL TIDUR UNTUK ANAK INI?

ANDA BOLEH MERUJUK KEPADA PAKAR TERLEBIH DAHULU. SETELAH MENDAPATKAN DIAGNOSIS DAN NASIHAT PAKAR, ANDA BOLEH APLIKASIKAN RAWATAN ATAU TERAPI YANG DICADANGKAN DIRUMAH. ANTARA RAWATAN TERAPI YANG DICADANGKAN OLEH PAKAR IALAH MEWUJUDKAN PERSEKITARAN TIDUR DAN HARI-HARI YANG PENUH DENGAN RUTIN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ANAK SAYA MENGALAMI MASALAH SUKAR UNTUK MAKAN, APAKAH TEKNIK ATAU MAKANAN YANG SESUAI UNTUK DIPERKENALKAN?

ANDA BOLEH MERUJUK KEPADA PAKAR TERLEBIH DAHULU. SETELAH MENDAPATKAN DIAGNOSIS DAN NASIHAT PAKAR, ANDA BOLEH APLIKASIKAN RAWATAN ATAU TERAPI YANG DICADANGKAN DIRUMAH. ANTARA RAWATAN TERAPI YANG DICADANGKAN OLEH PAKAR IALAH MEMBUAT AKTIVITI PADA OTOT ORAL DAN MEMPERKENALKAN JENIS MAKANAN SATU PER SATU.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SEKIRANYA SAYA MENDAPATI ANAK SAYA MEMPUNYAI LEWAT PERKEMBANGAN, APA YANG PERLU SAYA LAKUKAN?

ANDA BOLEH MERUJUK KEPADA CARTA PERKEMBANGAN KANAK-KANAK, SEKIRANYA ANDA MENDAPATI TAHAP PERKEMBANGAN ANAK JAUH LEBIH DARIPADA TEMPOH 6 BULAN DARI UMURNYA YANG SEKARANG, ANDA BOLEH MERUJUK ANAK DI KLINIK KESIHATAN UNTUK MENDAPATKAN SURAT RUJUKAN PAKAR DI HOSPITAL.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
17-NOV-21
User
17-NOV-21
User
BOLEH SAYA TAHU BERAPA JAM TERAPI AKAN DILAKUKAN DI ANIS 2JAM ATAU 3JAM 1 SESI?

SETIAP ANAK AKAN MENJALANI SESI SEBANYAK SEMINGGU SEKALI DAN TEMPOH MASA SETIAP SESI IALAH SELAMA 2 JAM.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SAYA TIDAK MAMPU BAYAR YURAN ANIS ADAKAH SAYA TIDAK LAYAK MEMOHON?

LAYAK. KAMI AKAN BUAT PENILAIAN PENDAPATAN KELUARGA. JIKA PENDAPATAN ISI RUMAH KURANG DARI RM5000, BAYARAN YURAN DIKECUALIKAN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
BERAPA LAMA PROCESS UNTUK TUNGGU MASUK CENTRE ANIS?

BUAT MASA SEKARANG, KITA MASIH BERGANTUNG KEPADA PERINTAH DAN SOP PKP.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADA UBAT UNTUK AUTISM?

BAGI AUTISM TIDAK MEMPUNYAI SEBARANG UBAT – UBATAN. DENGAN MENGHANTAR ANAK KE RAWATAN TERAPI BOLEH TERKAWAL.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
17-NOV-21
User
17-NOV-21
User
BOLEH SAYA TAHU BERAPA JAM TERAPI AKAN DILAKUKAN DI ANIS 2JAM ATAU 3JAM 1 SESI?

SETIAP ANAK AKAN MENJALANI SESI SEBANYAK SEMINGGU SEKALI DAN TEMPOH MASA SETIAP SESI IALAH SELAMA 2 JAM.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SAYA TIDAK MAMPU BAYAR YURAN ANIS ADAKAH SAYA TIDAK LAYAK MEMOHON?

LAYAK. KAMI AKAN BUAT PENILAIAN PENDAPATAN KELUARGA. JIKA PENDAPATAN ISI RUMAH KURANG DARI RM5000, BAYARAN YURAN DIKECUALIKAN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
BERAPA LAMA PROSES UNTUK TUNGGU MASUK PUSAT ANIS?

BUAT MASA SEKARANG, KITA MASIH BERGANTUNG KEPADA PERINTAH DAN SOP PKP.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
APAKAH PROGRAM –PROGRAM YANG DIADAKAH UNTUK IBUBAPA DI PUSAT ANIS?

PROGRAM – PROGRAM YANG DIADAKAN UNTUK IBUBAPA DI PUSAT ANIS ADALAH SEMINAR KEIBUBAPAAN , BENGKEL.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
APAKAH PENGLIBATAN IBUBAPA DI PUSAT ANIS?

IBU ATAU BAPA AKAN TERLIBAT SETIAP KALI SESI INTERVENSI BERSAMA ANAK

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
17-NOV-21
User
BOLEHKAN PUSAT ANIS MEMBUAT PROGRAM BERSAMA DENGAN NGO?

BOLEH. KAMI SENTIASA SEDIA MEMBUAT PROGRAM BERSAMA DENGAN NGO.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH KEMUDAHAN PARKING UNTUK IBUBAPA DI PUSAT ANIS?

PUSAT ANIS MEMPUNYAI PARKING YANG LUAS UNTUK MEMUDAHKAN IBU BAPA.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH MEMPUNYAI TEMPAT PERMAINAN UNTUK KANAK-KANAK DI PUSAT ANIS.

YE, DI PUSAT ANIS MEMPUNYAI GYM UNTUK KANAK – KANAK BERMAIN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH KEMUDAHAN KANAK-KANAK DI PUSAT ANIS MENCUKUPI?

YA. PUSAT ANIS TELAH MENYEDIAKAN KEMUDAHAN DAN KELENGKAPAN YANG MENCUKUPI UNTUK ANAK-ANAK

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
APAKAH PENDAPAT PUSAT ANIS, SEKIRANYA, IBUBAPA TIDAK MELIBATKAN APA-APA JUA DALAM PENGLIBATAN DI PUSAT ANIS.

MENGIKUT SYARAT PUSAT ANIS, IBU ATAU BAPA DIWAJIBKAN MENGIKUTI SETIAP SESI. JIKA GAGAL, SESI KELAS INTERVENSI BOLEH DIBATALKAN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH GURU –GURU DI PUSAT ANIS MEMPUNYAI KELAYAKAN UNTUK MENJAGA ANAK-ANAK ISTIMEWA INI?

YE, GURU – GURU PUSAT ANIS MEMPUNYAI KELAYAKAN UNTUK MENJAGA ANAK OKU.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH IBUBAPA MENYEDIAKAN SEBARANG KAD IMBAS ATAU LAIN-LAIN BAHAN UNTUK KERJA HARIAN ANAK SAYA.

TIDAK. PUSAT ANIS AKAN MENYEDIAKAN BAHAN-BAHAN BANTU MENGAJAR UNTUK ANAK-ANAK.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SAYA PELAJAR DARIPADA UNIVERSITI SWASTA, BOLEHKAH SAYA TAHU APAKAH KELAYAKAN GURU PENDIDIKAN KHAS DI PUSAT ANIS.

KELAYAKAN GURU PENDIDIKAN KHAS ADALAH SEKURANG- KURANGNYA MEMPUNYA DIPLOMA ATAU IJAZAH SARJANA MUDA DALAM JURUSAN PENDIDIKAN KHAS DAN PENDIDIKAN AWAL KANAK – KANAK DENGAN MEMPUNYAI PENGALAMAN YANG MENGAJAR ANAK OKU.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH PUSAT ANIS MENYEDIAKAN KEMPEN ATAU BEGKEL UNTUK IBUBAPA?

YE, PUSAT ANIS MENYEDIAKAN SEMINAR KEIBUBAPAAN SETIAP BULAN 2 MINGGU SEKALI.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH PUSAT ANIS MENYEDIAKAN MAKANAN UNTUK ANAK-ANAK?

PUSAT ANIS TIDAK SEDIAKAN MAKANAN.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH IBU BAPA / PENJAGA PERLU BERADA BERSAMA-SAMA DENGAN ANAK DI PUSAT ANIS?

YA, SETIAP SESI IBU/ BAPA PERLU BERSAMA DENGAN ANAK SEMASA TERAPI.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH PUSAT ANIS MENGADAKAN PARENTS MEETING UNTUK IBU BAPA?

YA, SETIAP HARI IBU / BAPA HADIRKAN DIRI BERSAMA ANAK DAN SETIAP KALI SELESAI TERAPI AKAN MENGADAKAN MESYUARAT DENGAN IBU BAPA.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH LOKASI PUSAT ANIS TERDEKAT DENGAN BALAI POLIS , BALAI BOMBA DAN HOSPITAL?

YA, PUSAT ANIS TERLETAK DENGAN BALAI POLIS, BALAI BOMBA DI SEKSYEN 15 MANAKALA HOSPITAL SHAH ALAM TERLETAK DI SEKYEN 7

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
ADAKAH LOKASI PUSAT ANIS MENJAMIN KESELAMATAN ANAK-ANAK.

YA, PUSAT ANIS MENJAMIN KESELAMATAN ANAK – ANAK.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
SEKIRANYA ANAK SAYA TIDAK ADA SURAT DIAGNOSIS DARI HOSPITAL ATAU DOKTOR, TETAPI ADA KAD OKU, BOLEH PUSAT ANIS TERIMA ANAK SAYA.

BOLEH TERIMA, DALAM KAD OKU TELAH DINYATAKAN MASALAH ANAK. PUSAT ANIS HANYA AKAN MENERIMA MASALAH PEMBELAJARAN SAHAJA.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
BAGAIMANA MENDAPAT MAKLUMAT / IKLAN MENGENAI ANIS?

ANDA BOLEH DAPATKAN MAKLUMAT ANIS DI LAMAN WEB WWW.ANISSELANGOR.COM ATAU FACEBOOK DAN INSTAGRAM ANIS.

Admin ANIS dalam kategori MAKLUMAT AM

17-NOV-21
User
17-NOV-21
User
ASSALAM MUALAIKUM TUAN/PUAN.. ANAK SAYA OKU SYNDROME DOWN, NAK BERTANYA ADAKAH SEKOLAH2 KHAS SESUAI UNTUK BELIAU.. USIA TAHUN 2023 ADALAH 5 TAHUN....

Waalaikumsalam. Encik boleh rujuk link berikut - www.anisselangor.com/pusatanis untuk tahu lebih lanjut mengenai program yang ditawarkan di Pusat ANIS

fairuz syahafiz iqbal dalam kategori MAKLUMAT AM

14-FEB-23
User
UNTUK 2023 BILA AKAN DIBUKA BANTUAN YA

PERMOHONAN BAGI PROGRAM BANTUAN KHAS KAMI BELUM DIBUKA LAGI UNTUK TAHUN INI. PUAN BOLEH IKUTI MEDIA SOSIAL KAMI DI FACEBOOK (ANAK ISTIMEWA SELANGOR) DAN INSTAGRAM (ANIS_SELANGOR) UNTUK SEBARANG MAKLUMAT DAN PENGUMUMAN TERKINI DARIPADA ANIS

MOHD ZARUL BIN MOHD ZIN dalam kategori MAKLUMAT AM

01-FEB-23
User
SALAM..BOLEH SAYA TAHU BILA PERMOHONAN BANTUAN ANIS AKAN DIBUKA UNTUK TAHUN 2023?

PERMOHONAN BAGI PROGRAM BANTUAN KHAS KAMI BELUM DIBUKA LAGI UNTUK TAHUN INI. PUAN BOLEH IKUTI MEDIA SOSIAL KAMI DI FACEBOOK (ANAK ISTIMEWA SELANGOR) DAN INSTAGRAM (ANIS_SELANGOR) UNTUK SEBARANG MAKLUMAT DAN PENGUMUMAN TERKINI DARIPADA ANIS

lya dalam kategori MAKLUMAT AM

26-JAN-23
User
SOALAN 1 - APAKAH SYARAT-SYARAT KELAYAKAN UNTUK MENGHANTAR ANAK ISTMEWA SAYA (ASD+ADHD) YG LAHIR DI SELANGOR KE PUSAT EIP ANIS? SOALAN 2 - WAKTU OPERASI PUSAT EIP ANIS? SOALAN 3 - SAYA MENETAP DI PUTRA HEIGHTS. ADA MANA-MANA PUSAT YANG BERDEKATAN DENGAN LOKASI SAYA?

JAWAPAN 1 - PUAN BOLEH RUJUK DI LINK INI - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/INTERVENSIANIS

JAWAPAN 2 - KAMI BEROPERASI PADA ISNIN HINGGA JUMAAT BERMULA PADA PUKUL 8.30AM HINGGA 4.30PM

JAWAPAN 3 - PUSAT ANIS HANYA BEROPERASI SHAH ALAM SAHAJA. PROGRAM INTERVENSI AWAL ANIS BERTEMPAT DI SEKSYEN 15 DAN PROGRAM PRASEKOLAH ANIS BERTEMPAT DI SEKSYEN 7

NADIA BINTI AB AZIZ dalam kategori MAKLUMAT AM

19-JAN-23
User
BAGAIMANA CARA UNTUK SAYA MEMOHON KERUSI RODA UNTUK ANAK ORANG KURANG UPAYA YANG BERUMUR 18 TAHUN.

PUAN BOLEH RUJUK LINK INI - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/BANTUANANIS. NAMUN SUKACITA DIMAKLUMKAN PERMOHONAN BAGI PROGRAM BANTUAN KHAS KAMI BELUM DIBUKA UNTUK TAHUN INI. PUAN BOLEH IKUTI MEDIA SOSIAL KAMI DI FACEBOOK (ANAK ISTIMEWA SELANGOR) DAN INSTAGRAM (ANIS_SELANGOR) UNTUK SEBARANG MAKLUMAT DAN PENGUMUMAN TERKINI DARIPADA ANIS

ROSMARINA dalam kategori MAKLUMAT AM

18-JAN-23
User
ASSALAMUALAIKUM. ANAK SAYA LAHIR DI KUALA LUMPUR TP KAMI DAH 20 TAHUN TINGGAL DI SELANGOR LAYAK KE MOHON ANIS? TERIMA KASIH

WAALAIKUMSALAM. SYARAT KELAYAKAN KEMASUKAN PUSAT ANIS ADALAH ANAK MESTI LAHIR DI SELANGOR

NURAMYRAH BT ABD MANAN dalam kategori MAKLUMAT AM

18-JAN-23
User
BOLEH KE SAYA MOHON BANTUAN ANIS? DARI SEGI SUSU PAMPERS DAN PEMBELAJARAN ANAK SAYA TERIMA KASIH.

BOLEH. NAMUN SUKACITA DIMAKLUMKAN PERMOHONAN BAGI PROGRAM BANTUAN KHAS KAMI BELUM DIBUKA UNTUK TAHUN INI. PUAN BOLEH IKUTI MEDIA SOSIAL KAMI DI FACEBOOK (ANAK ISTIMEWA SELANGOR) DAN INSTAGRAM (ANIS_SELANGOR) UNTUK SEBARANG MAKLUMAT DAN PENGUMUMAN TERKINI DARIPADA ANIS

NURAMYRAH BT ABD MANAN dalam kategori MAKLUMAT AM

18-JAN-23
User
UNTUK ANAK OKU BERMASALAH PEMBELAJARAN BERUMUR 13 TAHUN, ADAKAH ADA APA-APA PERKHIDMATAN/PENDIDIKAN DITAWARKAN?

BUAT MASA INI, ANIS HANYA MENAWARKAN PERKHIDMATAN KEPADA KANAK-KANAK OKU PEMBELAJARAN YANG BERUMUR 4 HINGGA 6 TAHUN DAN BELIA OKU PEMBELAJARAN YANG BERUMUR 17 HINGGA 22 TAHUN

KARTICA SHAHREEMA dalam kategori MAKLUMAT AM

18-JAN-23
User
SAYA NAK DAFTAR ANAK SAYA OKU ( AUSTIUM ) TAPI MASIH BELUM KAD OKU . BOLEH KE SAYA DATAR KAN . DAN TADI SAYA ADA REG ONLINE TETAPI KATA BAHAWA ANAK SAYA MASIH BELUM CUKUP UMUR .. TAPI ANAK SAYA LAHIR TAHUN 2018 PADA BULAN 8

UNTUK PROGRAM INTERVENSI ANIS - SYARAT KELAYAKAN BAGI UMUR ADALAH 4 HINGGA 5 TAHUN MANAKALA UNTUK PROGRAM PRASEKOLAH ANIS - SYARAT KELAYAKAN BAGI UMUR ADALAH 5 HINGGA 6 TAHUN

AYU HADZMAN dalam kategori MAKLUMAT AM

16-JAN-23
User
ASSALAMUALAIKUM, BOLEH SAYA TAHU BERAPAKH POPULASI AUTISM YANG REMAJA DAN DEWASA DI SELANGOR? SAYA PERLU DAPATKAN DATA TERSEBUT UNTUK SAYA LAKUKAN RESEARCH SAYA

WAALAIKUMSALAM AINA, BOLEH HUBUNGI PIHAK JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT NEGERI SELANGOR UNTUK DATA YANG DIPERLUKAN.TERIMA KASIH

aina dalam kategori MAKLUMAT AM

14-JAN-23
User
ASSALAM..SAYA NAK TANYA..ANAK SAYA BARU DPT KD OKU DN BERUMUR 5 TAHUN..SAYA BERCADANG NAK ANTAR ANAK DI PRA ANIS..MCM MANA CRE NAK MOHON YE

ASSALAMUALAIKUM PUAN, UNTUK PERMOHONAN KEMASUKAN PRA SEKOLAH ANIS, PUAN BOLEH RUJUK DI WEBSITE ANIS ATAU KLIK SAHAJA PADA LINK INI HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/PRASEKOLAHANIS . TERIMA KASIH.

Nor hidayah dalam kategori MAKLUMAT AM

10-JAN-23
User
APAKAH KELAYAKAN & SYARAT UTK MEMOHON KAD ILTIZAM ANIS? DAN DIMANAKAH KAMI HARUS MEMBUAT PERMOHONAN INI? ANAK 13 THN OKU PEMBELAJARAN, APAKAH PROGRAM ATAU AKTIVITI YG BOLEH SERTAI DIBAWAH ANJURAN ANIS? TERIMA KASIH.

SETAKAT INI, PENUBUHAN PROGRAM KAD ILTIZAM ANIS MASIH DALAM PROSES DAN BELUM DILAKSANAKAN LAGI PUAN. SETAKAT INI, SYARAT KELAYAKAN UMUR ANAK PUAN HANYA SESUAI UNTUK PROGRAM BANTUAN KHAS ANIS SAHAJA. PUAN BOLEH RUJUK LINK INI UNTUK MAKLUMAT LANJUT MENGENAI SEMUA PROGRAM ANIS - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/ DAN MENGIKUTI PERKEMBANGAN SEMASA ANIS DI MEDIA SOSIAL KAMI.

Pn. Chin dalam kategori MAKLUMAT AM

06-JAN-23
User
ANAK TIDAK DILAHIRKAN DI SELANGOR TAPI SAYA SUDAH MENETAP DI SELANGOR LEBIH 10 TAHUN. ADAKAH LAYAK MEMOHON?

ENCIK PERLU MENDAPATKAN COP PENGESAHAN MASTAUTIN DARIPADA PENGESAH YANG DIBENARKAN. BOLEH RUJUK DI LINK INI - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/

Tuan Mohamad Saizan bin Tuan Ibrahim dalam kategori MAKLUMAT AM

04-JAN-23
User
JIKA ANAK SAYA BELUM DISAH KAN MENGIDAP AUTISME TAPI KITA SEBAGAI IBU BAPA TELAH MENGENALPASTI AWAL MASALAH ITU,JADI ADAKAH LAYAK UNTUK MENYERTAI PROGRAM ANIS?

TUAN BOLEH SERTAI PROGRAM SARINGAN ANIS, BOLEH LIHAT DI WEBSITE KAMI DI TAB PROGRAM ANIS> PUSAT ANIS > PROGRAM SARINGAN AWAL ANIS. TERIMA KASIH

noor ikmal hisham dalam kategori MAKLUMAT AM

24-DEC-22
User
SAYA NAK TANYA UTK MOHON BANTUAN DAN KELAS TERAPI UTK ANAK SAYA DI PUSAT ANIS INI..BAGAIMANA NAK MOHON..

ASSALAMUALAIKUM PUAN NURUL, UNTUK MEMOHON BANTUAN PUAN BOLEH LIHAT DI WEBSITE KAMI CLICK TAB BANTUAN ANIS DAN UNTUK KELAS TERAPI PUSAT ANIS PUAN BOLEH LIHAT SYARAT-SYARAT DI BAHAGIAN PROGRAM ANIS> PUSAT ANIS> PROGRAM INTERVENSI AWAL ANIS. TERIMA KASIH

nurul syafiqah dalam kategori MAKLUMAT AM

19-DEC-22
User
SALAM SEJAHTERA , BILAKAH JANGKAAN TARIKH PERMOHONAN BANTUAN ANIS BAGI TAHUN 2023 AKAN DIBUKA?

SALAM SEJAHTERA, JANGKAAN TARIKH PERMOHONAN DIBUKA MASIH BELUM TAHU LAGI TETAPI ANGGARAN DALAM TEMPOH BULAN JANUARI SEHINGGA MAY. TERIMA KASIH

Sya dalam kategori MAKLUMAT AM

19-DEC-22
User
SALAM ..ANIS ADA TAK MENAWARKAN PRA SEKOLAH ATAU TADIKA UTK ANAK AUTISM? KALAU ADA BOLE HUBUNGI SAYA TAK?

ADA PUAN. PUSAT PRASEKOLAH ANIS KAMI BARU SAHAJA MULA BEROPERASI PADA SEPTEMBER TAHUN INI. PUAN BOLEH RUJUK DI LINK INI - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/PRASEKOLAHANIS

nadhirah khairani dalam kategori MAKLUMAT AM

13-DEC-22
User
SALAM SEJAHTERA.SAYA TELAH MEMOHON UNTUK PROGRAM INTERVENSI AWAL.SEMAKAN STATUS MENUNJUKKAN "PERMOHONAN DITERIMA". APAKAH LANGKAH YANG SETERUSNYA? ADAKAH ANAK SAYA DITERIMA UNTUK MENYERTAI PROGRAM INI?

WAALAIKUMSALAM PUAN.
TERIMA KASIH KERANA TELAH MEMOHON KEMASUKAN ANAK KE PUSAT ANIS. STATUS "PERMOHONAN DITERIMA" MENUNJUKKAN BAHAWA PIHAK ANIS TELAH MENERIMA PERMOHONAN ANAK PUAN. NAMUN, PIHAK ANIS MASIH BELUM MEMPROSES PERMOHONAN BERIKUTAN MASIH TIADA KEKOSONGAN PELAJAR PADA MASA SEKARANG.

UNTUK MAKLUMAN, TEMPOH MASA MENUNGGU BAGI SATU PERMOHONAN ADALAH 8 BULAN HINGGA 12 BULAN DARI TARIKH PERMOHONAN DILAKUKAN. TERIMA KASIH.

HANA ZULAIKA BINTI YAAKOB dalam kategori MAKLUMAT AM

26-NOV-22
User
ADAKAH KELUARGA PERLU MEMBAYAR SEBARANG GANTI RUJI JIKA BERLAKU KEROSAKAN YANG DILAKUKAN OLEH ANAK-ANAK AUTISM-ASD(OKU) SEMASA SESI TERAPI DI PUSAT ANJURAN ANIS.

ASSALAMUALAIKUM EN MUHAMMAD AZRIEL BIN AZLAN,
YA EN, INI KERANA SETIAP BARANGAN ATAU KEROSAKAN YANG BERLAKU AKAN MEMBERI IMPAK KEPADA ANAK-ANAK ISTIMEWA YANG LAIN YANG TURUT SERTA DALAM SESI TERAPI DI PUSAT ANJURAN ANIS. PIHAK GURU-GURU AKAN SENTIASA MEMANTAU PERGERAKAN ANAK-ANAK ISTIMEWA SEMASA DI PUSAT ANIS.
TERIMA KASIH

MUHAMMAD AZRIEL BIN AZLAN dalam kategori MAKLUMAT AM

23-NOV-22
User
BANTUAN PEMBEDAHAN JANTUNG UNTUK ANAK KHAS SELANGOR ADA?

ASSALAMUALAIKUM PUAN NORHASHIMAH YUSOFF, ADA PUAN. MELALUI BANTUAN KHAS ANIS, PERMOHONAN DIBUKA SETAHUN SEKALI. MOHON PUAN SENTIASA LIHAT DI WEBSITE DAN MEDIA SOSIAL KAMI TENTANG TARIKH DIBUKA UNTUK PERMOHONAN BANTUAN KHAS ANIS. BERGANTUNG KEPADA SYARAT YANG TELAH DITETAPKAN.
TERIMA KASIH

Norhashimah Yusoff dalam kategori MAKLUMAT AM

23-NOV-22
User
UNTUK PENDAFTARAN ANAK OKU SECARA ONLINE TAK ADA LAGI KE..

ASSALAMUALAIKUM EN.MOHAMAD AWALLDUDDIN BIN MOHD AZIZ, TERIMA KASIH KERANA BERTANYA KEPADA KAMI. BUAT MASA SEKARANG HANYA PERMOHONAN MELALUI BORANG SAHAJA YANG DIBENARKAN, KAMI SEDANG MENAMBAH BAIK PROCESS PERMOHONAN AGAR MEMUDAHKAN PEMOHON. JIKA ADA KAMI AKAN WAR-WARKAN DI WEBSITE DAN MEDIA SOSIAL.
TERIMA KASIH

mohamad awallduddin bin mohd aziz dalam kategori MAKLUMAT AM

04-DEC-22
User
ASSALAMMUALAIKUM SAYA NAK TANYA PERMOHONAN ANIS UNTUK ANAK SAYA SUDAH LULUS.. APA YANG SAYA PERLU LAKUKAN ATAU TINDAKAN PIHAK ANIS SETERUSNYA ?

WAALAIKUMSALAM PUAN NOR AZLINA BINTI LAMAT, TERIMA KASIH KERANA BERTANYA KEPADA KAMI. KAMI HARAP PUAN BERSABAR DALAM SEDIKIT MASA LAGI INI KERANA KAMI SEDANG MEMBUAT PROCESS BAYARAN.
TERIMA KASIH

NOR AZLINA BINTI LAMAT dalam kategori MAKLUMAT AM

01-DEC-22
User
HOW TO APPLY MY KIDS FOR DIAGNOSIS OF AUTISM ?

BOLEH RUJUK LINK INI - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/SARINGAN UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Ng See Leng dalam kategori MAKLUMAT AM

11-OCT-22
User
WHERE CAN I REGISTER FOR DIAGNOSIS AUTISM FOR MY KIDS?

PUAN/TUAN BOLEH RUJUK DI LINK INI HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/SARINGAN UNTUK PERMOHONAN SARINGAN.

Ng See Leng dalam kategori MAKLUMAT AM

11-OCT-22
User
ASSALAMUALAIKUM BOLEH TAU BILA BANTUAN ANIS NIE DIBUKA SEMULA YE?

WAALAIKUMUSSALAM PUAN, BANTUAN ANIS INI AKAN DIBUKA SEMULA PADA TAHUN HADAPAN. TARIKH PEMBUKAAN AKAN KAMI MAKLUMKAN DI FACEBOOK DAN WEBSITE ANIS.

HANI NORSHEIDA BINTI REZALI dalam kategori MAKLUMAT AM

11-OCT-22
User
ASSALAMUALAIKUM.MAAF SY BERTANYA. SAYA SEMAK KEPUTUSAN PERMOHONAN BANTUAN ANIS UNTUK ANAK TELAH LULUS. BOLEH SAYA TAHU RANGE KEMASUKAN PEMBAYARAN KE PUSAT TERAPI BILA YA ?

WAALAIKUMSALAM PUAN,
KELULUSAN DAN KEMASUKAN PEMBAYARAN BANTUAN AKAN DIBERITAHU DALAM MASA BULAN OKTOBER INI.

HANY dalam kategori MAKLUMAT AM

23-SEP-22
User
1) BILAKAH PERMOHONAN BAGI BANTUAN ANIS DI BUKA PADA SETIAP TAHUN ? 2) ADAKAH SATU PERMOHONAN UNTUK 1 TAHUN @ SEKALI SAHAJA? 3) SEKIRANYA SUDAH MOHON BANTUAN ANIS DAN TELAH DILULUSKAN PADA FEBRUARI / MAC 2022. BOLEHKAH SAYA MOHON SEKALI LAGI UNTUK BANTUAN KELAS TERAPI BAGI TAHUN YANG SAMA?

ASSALAMUALAIKUM PUAN,
1. PERMOHONAN AKAN DIBUKA SETIAP AWAL TAHUN DAN BOLEH SEMAK DI WEBSITE KAMI ANIS.SELANGOR
2. YA BETUL, PERMOHONAN HANYA DIBUKA SETAHUN SEKALI
3. BOLEH HANTAR KAN PERMOHONAN DAN TERTAKLUK KEPADA BAHAGIAN KELULUSAN.
TERIMA KASIH

NUR AIN KHALIL dalam kategori MAKLUMAT AM

28-SEP-22
User
SALAM ANIS SELANGOR, SAYA ADA SUBMIT BANTUAN KHAS SBLM NI, TAPI BILA CEK STATUS MASIH DALAM PROSES DAN MENUNGGU KELULUSAN, TARIKH TUTUP DIA 30 MAY 2022, SAMPAI SEKARANG MASIH DALAM PROSES? BOLEH SAYA TAHU STATUS BANTUAN UTK ANAK SAYA. TQ

WAALAIKUMSALAM PUAN IZYANTI BINTI MOHD ESA,
TERIMA KASIH KERANA BERTANYAKAN PADA KAMI, UNTUK PENGETAHUAN PUAN PROSES KELULUSAN SEDANG DILAKSANAKAN SECARA BERPERINGKAT DAN STATUS KELULUSAN KAN DIKETAHUI SELEWATNYA PADA HUJUNG BULAN SEPTEMBER INI. KAMI BERHARAP PUAN DAPAT BERSABAR KERANA PERMOHONAN TAHUN INI LUAR BIASA RAMAI DAN PROSES KELULUSAN AMAT DITELITIKAN. SEKIAN TERIMA KASIH

IZYANTI BINTI MOHD ESA dalam kategori MAKLUMAT AM

20-SEP-22
User
ASSALAMUALAIKUM. BOLEH SY TAHU BILA STATUS PERMOHONAN BANTUAN ANIS AKAN DIKELUARKAN? INI KERANA PUSAT TERAPI HNYA BERIKAN SAYA MASA SELAMA 2BULAN UNTUK MENANGGUHKAN SESI TERAPI ANAK.

WAALAIKUMSALAM PUAN ANIS ADEBAH, TERIMA KASIH BERTANYAKAN PADA KAMI. UNTUK PENGETAHUAN PUAN STATUS SEMAKAN BOLEH DISEMAK DARI MASA KE SEMASA DAN KEPUTUSAN KELULUSAN BERGANTUNG KEPADA KUOTA BANTUAN YANG DILULUSKAN OLEH KERAJAAN NEGERI SELANGOR, KAMI BERHARAP PUAN BERSABAR MENUNGGU STATUS KELULUSAN KERANA KAMI SEDANG BERUSAHA MEMPROSES KESEMUA PERMOHONAN. TERIMA KASIH

ANIS ADEBAH dalam kategori MAKLUMAT AM

14-SEP-22
User
ANAK SAYA UMUR 6 TAHUN BARU DAFTAR AUTISME - PEMBELAJARAN (OKU). MASIH BOLEH MENDAFTAR UNTUK BANTUAN BAGI MENGHANTAR DIA KE PUSAT KHAS? SEBAB TARIKH TUTUP PERMOHONAN 31 MEI 2022.

ASSALAMUALAIKUM MOHD FISWAN BIN ZULKIFLI,

EN BOLEH MEMBUAT PERMOHONAN YANG BARU PADA TAHUN HADAPAN JIKA DIBERIKAN PELUANG PIHAK ANIS UNTUK MEMBERIKAN KAN BANTUAN KHAS ANIS INI. UNTUK TAHUN 2022 PERMOHONAN TELAH DITUTUP DAN EN BOLEH SEMAK DARI MASA KE SEMASA DI WEBSITE KAMI DI HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/BANTUANANIS TERIMA KASIH

MOHD FISWAN BIN ZULKIFLI dalam kategori MAKLUMAT AM

13-SEP-22
User
SAYA TIDAK MENERIMA STATUS KEMASUKAN ANAK SAYA KE PRASEKOLAH ANIS. ADAKAH RAYUAN UNTUK KEMASUKAN KE SESI JANUARI 2023 AKAN DIBUKA?

TERIMA KASIH TUAN/PUAN KERANA TELAH MENDAFTAR KEMASUKAN ANAK KE PRA-SEKOLAH ANIS. YA, PIHAK ANIS AKAN SEKALI LAGI MENYEMAK PERMOHONAN YANG LAYAK UNTUK KEMASUKAN PELAJAR FASA 2 PADA BULAN DEC. PIHAK KAMI AKAN HUBUNGI TUAN/PUAN UNTUK DIJEMPUT KE PENILAIAN AWAL JIKA ANAK TUAN/PUAN MEMENUHI KRITERIA KEMASUKAN PRA-SEKOLAH.

NURUL dalam kategori MAKLUMAT AM

08-SEP-22
User
BOLEH SAYA TAHU BERAPA SESI YANG AKAN DIJALANKAN DALAM SEBULAN.

UNTUK PROGRAM TRANSISI PRA-SEKOLAH YANG SEDANG DIJALANKAN, SESI PEMBELAJARAN ADALAH 2 HARI SEMINGGU, 3 JAM PER SESI.

nursima binti rahmani dalam kategori MAKLUMAT AM

12-SEP-22
User
DIMANA SAYA NAK DOWNLOAD FORM UNTUK PERMOHONAN BANTUAN DIDIK ANIS YA?

PUAN BOLEH RUJUK PADA LINK INI - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/DIDIKANIS DAN KLIK PADA BUTANG HIJAU "SEMAK/HANTAR PERMOHONAN" DI AKHIR PAGE TERSEBUT.

Doris Catherine dalam kategori MAKLUMAT AM

05-AUG-22
User
ANAK SAYA BERUMUR 7 TAHUN BOLEH KE DAFTAR KE ANIS? ANAK SAYA DOWN SINDROM, MASIH TIDAK PANDAI MAKAN SENDIRI DAN PERGI KE TANDAS, INI MENYEBABKAN ANAK SAYA TIDAK DITERIMA DI SEKOLAH PENDIDIKKAN KHAS. TERIMA KASIH

SYARAT KELAYAKAN BAGI PROGRAM INTERVENSI ANIS ADALAH BERUMUR 2-6 TAHUN MANAKALA SYARAT KELAYAKAN BAGI PROGRAM PRASEKOLAH ANIS ADALAH BERUMUR 5-6 TAHUN SAHAJA.

SAZALI dalam kategori MAKLUMAT AM

03-AUG-22
User
ASSALAMMUALAIKUM SAYA NAK TANYA, SURAT REFERRAL DARI DR SPECIALIST DARI HOSPITAL SWASTA DITERIMA KE? UNTUK MEMOHON BANTUAN PEMBELIAN MESIN DARI ANIS

WAALAIKUMSALAM PUAN, BOLEH DAN SILA PASTIKAN SURAT REFERRAL TERSEBUT MEMPUNYAI COP DAN TANDATANGAN DARIPADA DOCTOR. ADAKAH INI UNTUK PERMOHONAN BANTUAN KHAS ANIS?

NOOR AZURA dalam kategori MAKLUMAT AM

19-JUL-22
User
SALAM, BAGAIMANA BOLEH SAYA SEMAK BERAPA JUMLAH KELULUSAN BAGI BANTUAN ANIS YANG ANAK SAYA TERIMA?

SALAM ARIF JUSOH, JUMLAH KELULUSAN BERGANTUNG KEPADA KATEGORI PERMOHONAN.PENDIDIKAN,PERALATAN, PEMBEDAHAN DAN SUSU/VITAMIN. TUAN KATEGORI YANG MANA YA?

Arif Jusoh dalam kategori MAKLUMAT AM

08-JUL-22
User
ASSALAMUALAIKUM SAYA ADA ANAK OKU UMUR 1 TAHUN 3 BULAN BLH KE SAYA BUAT PEMOHONAN. ANAAK SAYA DILAHIRKAN DI KAJANG SELANGOR N SAYA JUGA PENGUNDI SELANGOR. MCM MANA SAYA NAK DAPATKAN BORANG PEMOHONAN

WAALAIKUMSALAM PUAN SHARIFAH ERMAWATY BIN SYED AZIM, UNTUK BORANG PERMOHONAN BANTUAN KHAS ANIS, PERMOHONAN AKAN DIBUKA PADA SETIAP TAHUN DAN MOHON PUAN UNTUK SENTIASA UPDATE DENGAN PENGUMUMAN DI WEBSITE KAMI DAN MEDIA SOSIAL. UNTUK PERMOHONAN TAHUN INI TELAH DITUTUP.TERIMA KASIH

SHARIFAH ERMAWATY BIN SYED AZIM dalam kategori MAKLUMAT AM

23-JUN-22
User
SALAM, SAYA SITI NURFAIRUZ BINTI TAJUDDIN, SAYA SUDAH DAFTAR & SUBMIT BORANG PROGRAM INTERVENSI AWAL ANIS UNTUK TRIPLET SAYA, DAH SEMAK MASIH BELUM UPDATE LAGI DALAM WEBSITE

ASSALAMUALAIKUM SITI NURFAIRUZ BINTI TAJUDDIN, PUAN DAH HANTAR BORANG DAN DOKUMEN YANG DIPERLUKAN KE PUSAT ANIS ATAU EMAIL INTERVNESIANIS@GMAIL.MY? JIKA BELUM SILA BERBUAT DEMIKIAN UNTUK KAMI SEMAK LEBIH LANJUT.TERIMA KASIH

SITI NURFAIRUZ BINTI TAJUDDIN dalam kategori MAKLUMAT AM

14-JUN-22
User
KELULUSAN PERMOHONAN BAGAIMANA DIKETAHUI

HI FREDERICA, KELULUSAN BANTUAN KHAS ANIS BOLEH SEMAK DARI MASA KE SEMASA DI WEBSITE KAMI WWW.ANISSELANGOR.COM TERIMA KASIH

FREDERICA dalam kategori MAKLUMAT AM

16-JUN-22
User
MACAM MANA NAK DAFTAR SELEPAS TARIKH PENDAFTARAN TAMAT

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA, PENDAFTARAN PERMOHONAN BOLEH DILAKUKAN SELEPAS PERMOHONAN BARU BUKA TAHUN HADAPAN

azlan dalam kategori MAKLUMAT AM

16-JUN-22
User
KENAPA BANTUAN ANIS & DIDIK ANIS DIBUKA PERMOHONAN DALAM TEMPOH YANG SINGKAT? RAMAI YANG TIDAK TAHU TENTANG BANTUAN SEBEGINI. BANTUAN-BANTUAN ANIS SANGAT BERGUNA DAN DAPAT MERINGANKAN BEBAN BAGI IBU BAPA YANG MEMPUNYAI RAMAI ANAK ISTIMEWA. BILAKAH LAGI BANTUAN & DIDIK ANIS AKAN DIBUKA ?

TERIMA KASIH DIATAS SOALAN PUAN NURHASLINA, DIANTARA SEBAB-SEBAB TEMPOH PERMOHONAN DIBUKA DALAM TEMPOH YANG SINGKAT ADALAH UNTUK MENGAWAL JUMLAH PERMOHONAN YANG BEGITU RAMAI DAN JUGA JUMLAH PERUNTUKAN BANTUAN YANG DISALURKAN DARIPADA KERAJAAN NEGERI TIDAK DAPAT MENAMPUNG KEPADA SEMUA PEMOHON. BANTUAN KHAS ANIS DAN DIDIK ANIS AKAN DIBUKA SETIAP TAHUN DAN PUAN BOLEH AMBIL MAKLUM DI LAWAN SESAWANG HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/ DAN FACEBOOK ANIS UNTUK INFO TERKINI.TERIMA KASIH

nur haslina dalam kategori MAKLUMAT AM

14-JUN-22
User
BAGAIMANA CARA UNTUK MOHON BANTUAN ANIS UNTUK TAHUN 2022 SECARA ONLINE? SAYA TAK JUMPA DIMANA PERLU MENGISI BORANG TERSEBUT SELAIN PERLU DOWNLOAD BORANG. ATAU UNTUK TAHUN 2022 PERLU MOHON SECARA MANUAL?

UNTUK TAHUN 2022, PUAN PERLU MUAT TURUN BORANG KEMUDIAN ISI SECARA MANUAL SERTA LENGKAPKAN DOKUMEN YANG DIPERLUKAN DAN HANTAR KE PEJABAGT YAWAS.TERIMA KASIH

azrina binti mohd saharin dalam kategori MAKLUMAT AM

24-MAY-22
User
DI MANAKAH SAYA BOLEH DAPATKAN SENARAI JAWATAN PEGAWAI PENGESAH?

HANYA ADUN DI KAWASAN TEMPAT TINGGAL TUAN YANG BOELH SAHKAN DOKUMEN TUAN. HTTPS://SSIPR.SELANGOR.GOV.MY/PUSAT-KHIDMAT-DUN/

ZAIM JALAL dalam kategori MAKLUMAT AM

24-MAY-22
User
ANAK BERUMUR 9 THN MASIH BOLEH BUAT THERAPY DI PUSAT ANIS ?

HANYA ANAK BERUMUR DARIPADA 2 SEHINGGA 6 TAHUN SAHAJA

Lim Chee Pin dalam kategori MAKLUMAT AM

23-MAY-22
User
BOLEH SAYA TAHU DI BAHAGIAN MANA PERLU UNTUK DI ISI BAGI MENGISI PERMOHONAN BANTUAN ANIS SECARA ATAS TALIAN? SAYA TIDAK DAPAT MENGHUBUNGI TALIAN YANG DISEDIAKAN KERANA TIADA YANG MENJAWAB PANGGILAN TELEFON

ASSALAMUALAIKUM PUAN, UNTUK PERMOHONAN, PEMOHON HENDAKLAH MUAT TURUN BORANG DAH ISIKAN SECARA MANUAL KEMUDIAN SERTAKAN DOKUMEN YANG LENGKAP.BUAT MASA INI KAMI TIDAK LAGI BUAT PERMOHONAN DI ATAS TALIAN.

SYAIDATUL AKMAR dalam kategori MAKLUMAT AM

20-MAY-22
User
SALAM. SAYA ADA ANAK ISTIMEWA BARU SAHAJA DISAHKAN AUTISM. SAYA MEMENUHI SEMUA SYARAT2 KECUALI BUKAN PENGUNDI DI SELANGOR. PERLU KE SAYA TUKAR STATUS PENGUNDI SAYA? SEMPAT KE UNTUK SAYA TUKAR SEDANGKAN PERMOHONAN TUTUP 31 MEI INI? TERIMA KASIH

WAALAIKUMSALAM,JIKA SALAH SEORANG IBU BAPA/PENJAGA PENGUNDI DI NEGERI SELANGOR, BOLEH.JIKA KEDUA2NYA BUKAN PENGUNDI DI SELANGOR,BOLEH TUKAR STATUS TEMPAT MENGUNDI DI SELANGOR DAN DIKHUATIRI TIDAK SEMPAT UNTUK PIHAK SPR MELAKSANAKANNYA.TERIMA KASIH

NURUL AKMA AZNIRA dalam kategori MAKLUMAT AM

19-MAY-22
User
ANAK SAYA BERUMUR 2TAHUN 6 BULAN DAN MASIH MENGIKUTI APPOINTMENT - APPOINTMENT DARI HOSPITAL.SOALAN SAYA,LAYAK KE SAYA MEMOHON BANTUAN ANIS SEBAB ANAK SAYA MASIH BELUM EMILIKI KAD OKU?

UNTUK GARIS PANDUAN UMUR, SYARAT LEPAS. DOKUMEN DIAGNOSIS (SURAT PENGESAHAN DARIPADA DOCTOR) PERLU UNTUK PERMOHONAN, WALAUPUN BELUM MEMIILIKI KAD OKU.TERIMA KASIH

NURHARYATI BT ABD RAUB dalam kategori MAKLUMAT AM

19-MAY-22
User
BAGAIMANA SAYA NAK BERDAFTAR DENGAN ANIS,TAPI ANAK SAYA MASIH TIADA KAD OKU? WAJIB ADA KAD OKU KE?

BAGI DAFTAR UNTUK PROGRAM ANIS ANDA BOLEH MELAYARI WEB ANISSELANGOR.COM DAN PILIH PROGRAM ANIS DAFTAR SECARA DALAM TALIAN, JIKALAU, ANDA TELAH MEMBUAT PERMOHONAN KAD OKU, ANDA BOLEH SERTAKAN SEKALI DENGAN SALINAN BORANG PERMOHONAN BAGI MEMASTIKAN ANDA TELAH MEMBUAT PERMOHONAN KAD OKU

NORSUZANTI BINTI ABDUL RAHIM dalam kategori MAKLUMAT AM

22-MAR-22
User
SESI INTERVENSI ANIS DIJALANKAN BERAPA LAMA? BAGAIMANA JADUAL INTERVENSI?

BAGI SESI INTERVENSI ANIS BERJALAN 2JAM SEMINGGU ISNIN HINGGA KHAMIS, SESI 1 (9PAGI-11PAGI) SESI 2 (11.30PAGI-1.30PTG) SESI 3 (2.30PTG-4.30PTG)

MOHAMED HANIFF BIN HASSAN dalam kategori MAKLUMAT AM

16-MAR-22
User
BOLEH SAYA BUAT SEMAKAN BILAKAH KEPUTUSAN PERMOHONAN BANTUAN ANIS 2022 DAPAT DIKETAHUI?

ASSALAMUALAIKUM PUAN NABILA, TERIMA KASIH KERANA BERTANYA. KEPUTUSAN PERMOHONAN AKAN DIKELUARKAN DALAM MINGGU INI.

NOOR NABILA BINTI WAHID dalam kategori MAKLUMAT AM

05-SEP-22
User
PRMOHONAN KENA ISI DETAILS ANAK ATAU DETAIL IBUBAPA ?

ISI MAKLUMAT UNTUK KEDUANYA SEKALI. BOLEH RUJUK PADA BORANG PERMOHONAN.

Ng See Leng dalam kategori MAKLUMAT AM

11-OCT-22
User
SAYA SEORANG PENJAWAT AWAM DAN BEKERJA DI SELANGOR LEBIH 10 TAHUN, BOLEHKAH PEGAWAI/KETUA JABATAN SAYA MENJADI PENGESAHAN PERMASTAUTIN SAYA?

ORANG YANG BOLEH MENGESAHKAN PEMASTAUTIN HANYALAH TERDIRI DARIPADA AHLI MAJLIS KAWASAN TEMPAT TINGGAL, AHLI PARLIMEN, ADUN, KETUA KOMUNITI, KETUA KAMPUNG, IMAM MASJID,
TERIMA KASIH

JOHAARDI dalam kategori MAKLUMAT AM

29-DEC-22
User
HAI, SUAMI SAYA ADALAH WARGA SELANGOR DAN PENGUNDI DI SELANGOR. SAYA PULA BUKAN WARGA SELANGOR TETAPI SUDAH MENETAP DI SELANGOR 10 TAHUN. DALAM PERMOHONAN PROGRAM INTERVENSI ANAK, ADAKAH PERLU UNTUK SAYA MENDAPATKAN COP PERMASTAUTIN DARI ADUN TERDEKAT?

HAI PUAN, TIDAK PERLU TETAPI PEMOHON MESTILAH MENGGUNAKAN NAMA SUAMI PUAN INI KERANA SUAMI PUAN MEMENUHI KRITERIA SEBAGAI WARGA SELANGOR DAN JUGA PENGUNDI SELANGOR.TERIMA KASIH

azira dalam kategori MAKLUMAT AM

27-DEC-22
User
ADAKAH ANIS MEMBUKA PERMOHONAN KEPADA ORANG AWAM UNTUK MENJADI SUKARELAWAN?

YA, BOLEH UPDATE DAN FOLLOW UP DI FACEBOOK ANIS DAN INSTAGRAM ANIS UNTUK PROGRAM-PROGRAM YANG MELIBATKAN SUKARELAWAN. TERIMA KASIH

YASMIN MAISARAH BINTI ZULKIFFLI dalam kategori MAKLUMAT AM

19-DEC-22
User
BOLEH KE ANAK SAYA PERGI KE SARINGAN AWAL UNTUK DIAGNOSIS PAKAR TANPA MENYEDIAKAN DOKUMEN?

TIDAK BOLEH PUAN. PUAN SEHARUSNYA MENDAFTAR PERMOHONAN SECARA DALAM TALIAN DI - HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/SARINGAN TERLEBIH DAHULU. SETERUSNYA, PUAN HARUS MENGHANTAR BORANG PERMOHONAN DAN DOKUMEN SOKONGAN KEPADA PIHAK KAMI

NURUL dalam kategori MAKLUMAT AM

16-DEC-22
User
SAYA SUDAH MENDAFTAR SECARA ONLINE PROGRAM SARINGAN AWAL. APA DOKUMEN LAIN YANG DIPERLUKAN SELAIN BORANG PERMOHONAN?

PUAN YUHANA BOLEH REFER DI WEBSITE KAMI DI BAHAGIAN SARINGAN AWAL, TERIMA KASIH
SALINAN KAD PENGENALAN PEMOHON
SALINAN KAD PENGENALAN PASANGAN
SALINAN KAD PENGENALAN ANAK
SALINAN SIJIL DAFTAR / KAD NIKAH IBU BAPA
SALINAN SURAT PERAKUAN ANAK ANGKAT (JIKA BERKENAAN)
COP PENGESAHAN MASTAUTIN YANG DISAHKAN PADA BORANG PERMOHONAN (RUJUK PADA SENARAI JAWATAN PEGAWAI PENGESAH YANG DIBENARKAN SAHAJA).
BORANG PENGESAHAN STATUS PERMASTAUTIN BOLEH DIDAPATKAN DISINI
SALINAN SLIP GAJI IBU DAN BAPA

YUHANA BINTI SULIMAN dalam kategori MAKLUMAT AM

21-NOV-22
User
BOLEH KE FOLLOW-UP PADA HUJUNG MINGGU SEPERTI SABTU & AHAD?

PUAN NAK FOLLOW UP BERKENAAN PERKARA APA? PUAN BOLEH FOLLOW DENGAN TELEPHONE KAMI DI TALIAN 03-55453170 ISNIN-JUMAAT 8.30 PAGI -5.30 PETANG

FATIMAH NORA BINTI ISMAIL dalam kategori MAKLUMAT AM

28-OCT-22
User
JIKA BUKAN PENGUNDI SELANGOR, TAPI SUDAH TINGGAL DI SELANGOR LEBIH 10TAHUN, BOLEHKAN ANAK OKU APPLY NI ?

MAAF UNTUK BANTUAN INI SALAH SATU SYARAT KELAYAKAN ADALAH PENGUNDI SELANGOR.

YAP LI FOON dalam kategori MAKLUMAT AM

12-OCT-22
User
JIKA BUKAN PENGUNDI SELANGOR, TAPI SUDAH TINGGAL DI SELANGOR LEBIH 10TAHUN, BOLEHKAN ANAK OKU APPLY NI ?

MAAF UNTUK BANTUAN INI SALAH SATU SYARAT KELAYAKAN ADALAH PENGUNDI SELANGOR.

YAP LI FOON dalam kategori MAKLUMAT AM

12-OCT-22
User
SAYA BARU NAK MEMOHON UNTUK NAMA AGENSI TU SAYA PERLU ISI MACAMANA YE?

MAAF PUAN, BOLEH SAYA TAHU AGENSI APA YANG PUAN MAKSUDKAN?

nursima binti rahmani dalam kategori MAKLUMAT AM

12-SEP-22
User
JIKA ANAK SAYA KATEGORI OKU FIZIKAL DI MANA TADIKA YANG MEMENUHI KEPERLUAN ANAK SAYA SEBAGAI OKU FIZIKAL { KAKI }

PUAN BOLEH RUJUK PADA WEBSITE : HTTPS://WWW.ANISSELANGOR.COM/SENARAIPUSATTERAPI DALAM BAHAGIAN MAKLUMAT ANIS PADA WEB KAMI.

halimah dalam kategori MAKLUMAT AM

11-AUG-22
User
UNTUK MENYERTAI PROGRAM PRA SEKOLAH,PERLUKAH IBU BAPA MENYERTAI SEKALI?

BAGI PROGRAM PRA SEKOLAH ANIS IBU BAPA TIDAK PERLU MENYERTAI SEMASA SESI, CUMA KANAK-KANAK SAHAJA KERANA IA MERUPAKAN KELAS KESEDIAAN KE SEKOLAH

SITI SAFARINA BINTI MOHAMED NOOR dalam kategori MAKLUMAT AM

06-SEP-22
User
ANAK SAYA PEKAK DAN AKTIF DALAM MEMANAH, BOLEHKAH SAYA MEMOHON BANTUAN DARI SEGI PENYELENGARAAN ALATAN. JIKA BOLEH BAGAI MANA HENDAK SAYA MOHON

ASSALAMUALAIKUM EN. AZIZAN BIN SAAD, TERIMA KASIH ATAS PERTANYAAN YANG DIBERIKAN. PERMOHONAN BANTUAN BOLEH DIBUAT TAHUN HADAPAN MELALUI BANTUAN KHAS ANIS. SILA RUJUK WEBSITE ANIS.

Azizan Bin Saad dalam kategori MAKLUMAT AM

12-AUG-22
User
BOLEH KAH SEKIRANYA IBU DAN BAPA TELAH MENETAP DI SELANGOR MELEBIHI 10 TAHUN TETAPI TIDAK MENGUNDI DI SELANGOR.

UNTUK BANTUAN KHAS ANIS:
1) IBU /BAPA/ PENJAGA SALAH SEORANG PENGUNDI SELANGOR.
2) IBU / BAPA/ PENJAGA YANG MEMPUNYAI ANAK OKU BERUMUR 18 KE BAWAH; DAN
3) IBU/BAPA/PENJAGA LAHIR DI NEGERI SELANGOR DAN SEDANG MENETAP DI SELANGOR; ATAU IBU/BAPA/PENJAGA BUKAN KELAHIRAN SELANGOR DAN SEDANG MENETAP DI SELANGOR MINIMUM 10 TAHUN (PERLU MENDAPATKAN COP PENGESAHAN MASTAUTIN DARIPADA PENGESAH YANG DIBENARKAN);

UNTUK PROGRAM SARINGAN AWAL ANIS:
1) IBU/BAPA/PENJAGA LAHIR DI NEGERI SELANGOR DAN SEDANG MENETAP DI SELANGOR; ATAU
2) IBU/BAPA/PENJAGA BUKAN KELAHIRAN SELANGOR DAN SEDANG MENETAP DI SELANGOR MINIMUM 10 TAHUN (PERLU MENDAPATKAN COP PENGESAHAN MASTAUTIN DARIPADA PENGESAH YANG DIBENARKAN)

UNTUK PROGRAM INTERVENSI AWAL ANIS DAN PROGRAM PRASEKOLAH ANIS:
1) IBU/BAPA/PENJAGA MERUPAKAN PENGUNDI DI NEGERI SELANGOR
2) IBU/BAPA/PENJAGA LAHIR DI NEGERI SELANGOR DAN SEDANG MENETAP DI SELANGOR; ATAU
3) IBU/BAPA/PENJAGA BUKAN KELAHIRAN SELANGOR DAN SEDANG MENETAP DI SELANGOR MINIMUM 10 TAHUN (PERLU MENDAPATKAN COP PENGESAHAN MASTAUTIN DARIPADA PENGESAH YANG DIBENARKAN)

NATASHA AMIERA dalam kategori MAKLUMAT AM

03-AUG-22
User
SALAM..ANAK SAYA SPEECH DELAY DAN KURANG FOKUS..UMUR 3 TAHUN 6 BULAN. BOLEHKAN ANIS TERIMA ANAK SAYA UNTUK TERAPI SPEECH DELAY DI PUSAT ANIS? DAN SAYA NAK TAHU JUGA TERAPI YANG BAGAIMANA PIHAK ANIS BERIKAN? TERIMA KASIH.

WAALAIKUMSALAM, MINTA MAAF BUAT MASA INI KAMI MASIH BELUM ADA TERAPI UNTUK SPEECH DELAY DI PUSAT ANIS, INSYAALLAH DIMASA AKAN DATANG PASTI AKAN KAMI SEDIAKAN TERAPI UNTUK SPEECH DELAY. BUAT MASA INI KAMI FOKUS PADA KANAK-KANAK BERUMUR DIANTARA 2 SEHINGGA 6 TAHUN, KAMI MENYEDIAKAN PROGRAM INTERVENSI AWAL SERTA MASALAH YANG BERKAITAN PEMBELAJARAN SEPERTI AUTISM,DOWN SYNDROME, ADHD DAN GLOBAL DEVELOPMENT DELAY.
TERIMA KASIH

Eykein dalam kategori MAKLUMAT AM

25-MAY-22
User
ANAK SAYA SUDAH BERUSIA 10 TAHUN BOLEHKAH MENYERTAI PROGRAM ANIS KERANA BARU DAPAT TAHU YG ANAK SYA DISLEKSIA

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT SEJAHTERA, MAAF PUAN BAGI MENYERTAI PROGRAM INTERVENSI SERTA PRA ANAK PUAN TIDAK MELEPASI SYARAT UMUR TETAPI PUAN BOLEH MEMOHON BAGI PROGRAM SELAIN DARIPADA PROGRAM INTERVENSI.

AMIRA dalam kategori MAKLUMAT AM

23-JUL-22
User
ANAK SAYA SEORANG OKU PENGLIHATAN DAN BERUMUR 6 TAHUN ADAKAH TEMPAT DI ANIS UTK ANAK SAYA OKU SPT YG DINYATAKAN

ASSALAMUALAIKUM PUAN SITI HAWA BINTI MOHAMED, MINTA MAAF PUAN BUAT MASA SEKARANG NI KAMI BELUM MENERIMA ANAK ISTIMEWA PENGLIHATAN KERANA KAMI FOKUS PADA ANAK ISTIMEWA PEMBELAJARAN TERLEBIH DAHULU INSYAALLAH DIMASA AKAN DATANG KAMI AKAN TAMBAH BAIK SERVIS YANG DITAWARKAN.TERIMA KASIH

siti hawa binti mohamed dalam kategori MAKLUMAT AM

27-JUN-22
User
DIMANAKAH SAYA BOLEH DAPATKAN COP MASTAUTIN UNTUK DAERAH KLANG, SELANGOR?

TUAN BOLEH GOOGLE PEJABAT ADUN DI TEMPAT TINGGAL TUAN YANG BERDEKATAN.INI KERANA KLANG MEMPUNYAI BEBERAPA PEJABAT KHIDMAT MASYARAKAT DAN PEJABAT ADUN YANG BOLEH SAHKAN PERMASTAUTIN TUAN.TERIMA KASIH

Armon dalam kategori MAKLUMAT AM

11-JUN-22
User
ADAKAH ANIS ADA MENYEDIAKAN KHIDMAT LATIHAN UNTUK ANAK-ANAK BERUSIA 18 TAHUN KE ATAS?

SALAM SEJAHTERA, MAAF BUAT MASA SEKARANG ANIS HANYA MENYEDIAKAN PERKHIDMATAN KEPADA ANAK-ANAK YANG BERUSIA 6 TAHUN KEBAWAH

FAZILAH BINTI NGASPAN dalam kategori MAKLUMAT AM

07-JUN-22
User
SALAM. SAYA ADA ANAK ISTIMEWA BARU SAHAJA DISAHKAN AUTISM. SAYA MEMENUHI SEMUA SYARAT2 KECUALI BUKAN PENGUNDI DI SELANGOR. PERLU KE SAYA TUKAR STATUS PENGUNDI SAYA? SEMPAT KE UNTUK SAYA TUKAR SEDANGKAN PERMOHONAN TUTUP 31 MEI INI? TERIMA KASIH

SYARAT PERMOHONAN ADALAH PENGUNDI YANG MENGUNDI DI NEGERI SELANGOR, YA PERLU TUKAR STATUS MENGUNDI DI NEGERI SELANGOR UNTUK PERMOHONAN. BERGANTUNG KEPADA TEMPOH PROSES PERTUKARAN DARIPADA SURUHANJAYA PILIHAN RAYA MALAYSIA.

NURUL AKMA AZNIRA dalam kategori MAKLUMAT AM

17-MAY-22
User
APAKAH SYARAT KELAYAKAN UTK MEMOHON BANTUAN ANIS?

1. WARGANEGARA MALAYSIA
2. IBU /BAPA/ PENJAGA SALAH SEORANG PENGUNDI DI NEGERI SELANGOR.
3. IBU / BAPA/ PENJAGA YANG MEMPUNYAI ANAK OKU BERUMUR 18 KE BAWAH; DAN
4. IBU/BAPA/PENJAGA LAHIR DI NEGERI SELANGOR DAN SEDANG MENETAP DI SELANGOR; ATAU IBU/BAPA/PENJAGA BUKAN KELAHIRAN SELANGOR DAN SEDANG MENETAP DI SELANGOR MINIMUM 10 TAHUN (PERLU MENDAPATKAN COP PENGESAHAN MASTAUTIN DARIPADA PEGAWAI PENGESAH YANG DIBENARKAN);
5. ANAK (OKU) MEMPUNYAI KAD OKU YANG DIKELUARKAN OLEH JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT ATAU SURAT PENGESAHAN DARIPADA DOKTOR (JIKA TIADA KAD OKU);

Nurul Nadiah Yaakop dalam kategori MAKLUMAT AM

25-APR-22
User
SAYA INGIN MEMOHON BANTUAN ANIS ONE OFF. SAYA INGIN TAHU SENARAI JAWATAN PEGAWAI PENGESAH YANG DIBENARKAN UNTUK PENGESAHAN PERMASTAUTIN

SENARAI JAWATAN PEGAWAI YANG DIBENARKAN UNTUK MENGESAHKAN BORANG PERMOHONAN ADALAH AHLI DEWAN UNDANGAN NEGERI / PENYELARAS DEWAN NEGERI/ PUSAT KHIDMAT DUN. BORANG PERMOHONAN HENDAKLAH DITANDATANGAN BESERTA COP RASMI.

SYAZANA dalam kategori MAKLUMAT AM

17-MAY-22
User
UNTUK BANTUAN DIDIK ANIS, ADAKAH SENARAI INSTITUSI YANG MENJALANKAN EIP YANG BERKELAYAKAN UNTUK MOHON BANTUAN DIDIK INI?

TERBUKA KEPADA SEMUA INSTITUSI PENDIDIKAN ANAK ISTIMEWA YANG BERDAFTAR DENGAN SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA / PENDAFTARAN PERTUBUHAN, KHUSUS MENJALANKAN EARLY INTERVENTION PROGRAM (EIP) UNTUK KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS DI SELANGOR SAHAJA

ROSLIZA BAHARUDIN dalam kategori MAKLUMAT AM

30-MAR-22
User
ADAKAH PROGRAM INI MASIH BERJALAN UNTUK TAHUN 2022?

SEMUA PROGRAM ANIS MASIH BERJALAN SEPERTI BIASA CUMA TARIKH PEMBUKAAN SETIAP PROGRAM AKAN DIUMUMKAN DI MEDIA SOCIAL ANIS SEPERTI FACEBOOK, INSTAGRAM DAN WEB ANIS SELANGOR

Hafizah dalam kategori MAKLUMAT AM

27-MAR-22
User
ANAK SAYA LAHIR DI WILAYAH, TETAPI KAMI MENETAP DI SELANGOR HAMPIR 25TAHUN. SAYA TELAH MENGISI BORANG SECARA ONLINE. PERMOHONAN TELAH DITERIMA TETAPI APABILA SAYA MEMBUKA FILE ITU, SAYA MEMERLUKAN PENGESAHAN MASTAUTIN. ADAKAH SAYA PERLU MENGHANTAR BORANG SECARA MANUAL JUGA? KAD OKU JUGA MASIH DALAM PROSES PIHAK JKM, SAYA HANYA MEMPUNYAI SURAT DIAGNOSIS SAHAJA.

BAGI MEMOHON UNTUK SEMUA PROGRAM ANIS SYARAT UTAMA PERLU BERMASTAUTIN LEBIH 10 TAHUN, BAGI MEMASTIKAN ANDA MENETAP DI SELANGOR DIWAJIBKAN UNTUK MEMBUAT PENGESAHAN MASTAUTIN. BAGI KAD OKU ANDA BOLEH MEMBERIKAN SURAT PERMOHONAN KAD OKU. TERIMA KASIH

EQTI dalam kategori MAKLUMAT AM

22-MAR-22
User
ANAK LAHIR DI TERENGGANU

BOLEH JIKA BERMAUSTATIN LEBIH 10 TAHUN DI SELANGOR

norizah adnan dalam kategori MAKLUMAT AM

12-DEC-21